Belföld

Topmenedzser topfizetés: 53 millió forint az évi átlag

Havonta átlagosan 4,4 millió forintot keresnek a hazai nagy cégek topmenedzserei. A felmérést végző MHRC vezetője szerint ezzel még nem lehet felkerülni a leggazdagabb magyarok 100-as listájára. A részvényjuttatási program révén azonban többen bekerültek a felső százba.

A Mercer Human Resource Consulting (MHRC) csaknem harminc hazai nagyvállalt 261 felső vezetőjének javadalmazását vizsgálta. A vizsgált cégek között döntően a hazai gazdasági élet nagyágyúi szerepeltek, többek között a Mol, a Matáv, a Magyar Posta, a General Electric, az Ericsson, a Chinoin, azaz a teljes magyar munkaerőpiac negyedét foglalkoztató társaságok.


Az 53 millió forint csak az átlag


Ezen cégek felső vezetőinek javadalmazását vizsgálva a tanácsadók megállapították, hogy egy egymilliárd forintos éves forgalmú cégnél a felső vezetők átlagosan 24 millió forintnyi juttatásban részesülnek évente, a hatvanmilliárd forint árbevétel feletti cégeknél dolgozó topmenedzserek pedig átlagosan 53 millió forintos juttatást kapnak. A közölt jövedelmek tartalmazzák az egyéb juttatásokat is (ingyen részvényjuttatás, nyugdíj- és gépjárműbiztosítás), azaz a hatvanmilliárd forint forgalom feletti cégeknél a topmenedzserek bruttó éves bére átlagosan 29 millió forint, és az ösztönzési elemek révén a tényleges javadalmazási érték így éri el az 53 millió forintot.


A topfizetés sem elég a TOP 100-hoz


Az MHRC igazgatója, Dr. Poór József a FigyelőNetnek, úgy nyilatkozott, hogy ezek a bérek reálisak és nem minősíthetők alacsonynak. Hozzátette, ezekkel a fizetésekkel azért nem lehetne felkerülni a leggazdagabb magyarok 100-as listájára. A felmérést végző cég veztője hangsúlyozta, hogy 53 millió forintos jövedelemmel csak a 60 milliárd forintos évi árbevétellel rendelkező cégek vezetői rendelkeznek. Az ilyen mértékű bérezés legalább húszévi vezetői munkával érhető el – Dr. Poór József.


A részvényjuttatás az igazi ugródeszka


A leggazdagabb magyarok 100-as listáját vizsgálva, azonban kitűnik, hogy az említett 25 évnél jóval rövidebb csúcsvezetői karrierrel rendelkező menedzserek is elérték a lista alsó harmadát jelentő 2-3 milliárd forintos vagyoni szintet. Jól példázza ezt Spéder Zoltán, az OTP Bank második emberének – alelnök, vezérigazgatóhelyettes – esete. A Magyar Hírlap TOP 100 kiadványában az olvasható, hogy a falusi értelmiségi családból származó menedzser, aki 1995-ben a Pénzügykutatóból került a bankhoz, az elmúlt 8 évben a jövedelmezőségi mutatókhoz kötött részvényjuttatási program révén tett szert 2,5 milliárdos vagyonra.    


 


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik