Belföld

Észak-Korea alkut ajánl az atomprogram kezelésére

Észak-Korea nukleáris és rakétafejlesztési programjának megoldására vonatkozó javaslattervezettel állt elő, cserében azonban jelentős engedményeket kért az Egyesült Államoktól - derült ki hétfőn Colin Powell amerikai külügyminiszter szavaiból.

Az amerikai diplomácia vezetője szerint Washington tanulmányozza a phenjani tervet, amelyet a múlt héten Pekingben folytatott amerikai-észak-koreai-kínai háromoldalú tárgyalásokon terjesztett elő a phenjani küldöttség. Amerikai kormányforrások a múlt héten jelezték, Észak-Korea a tárgyalásokon elismerte, hogy rendelkezik nukleáris fegyverekkel.

Az észak-koreai fél elismert több olyan dolgot, amelyről eddig hallgatott, és gyakorlatilag üzletet ajánlott, közölve, hogy mindezekről kész alkuba bocsátkozni az Egyesült Államokkal – mondta Powell a Reuters brit hírügynökség szerint.

Phenjan olyan tervet tett le az asztalra, amelyben megoldást kínál az észak-koreai atomprogrammal és a nukleáris rakétákkal kapcsolatos aggályokra, cserében azonban komoly elvárásai vannak – tette hozzá az amerikai diplomácia vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik