Belföld

Iraki magyar misszió: az MDF ellenzi, a Fidesz kivár

Leghamarabb jövő héten dönthet a parlament az Irakba küldendő magyar békefenntartó csapatról. Az MDF ugyanis a misszió ellen foglalt állást, a Fidesz pedig megvárja a nemzetközi szervezetek közös állásfoglalását.

Az MDF parlamenti képviselőcsoportja nem támogatja az Irakba küldendő békefenntartó misszióról szóló kormányzati előterjesztést, a Fidesz-frakció pedig a gyors döntés ellen szavazott, szerintük csak a háború hivatalos lezárását követően kerülhet sor az akcióra.


Herényi Károly frakcióvezető a hétfői frakcióülést követően azt is jelezte, hogy a kormány előterjesztésének a házszabálytól való eltéréssel történő megvitatására is nemmel szavaz az MDF képviselőcsoportja. Indoklásul hozzátette: ENSZ- és NATO-felhatalmazás hiányában az amerikai kérést, amely szerint Magyarország vegyen részt a békefenntartásában, nem tartják támogathatónak.


Eörsi szerint döbbenetes

Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselő szavai szerint döbbenetes a Fidesz érvelése az iraki békefenntartásról szóló határozati javaslat kapcsán.
“A Fidesz éveken keresztül moszkovitázott és brüsszelitázott, most pedig a nemzetközi világ fővárosaira figyelve utasítja el a javaslatot, holott teljesen egyértelmű, hogy az a magyar nemzeti érdekeket képviseli” – mondta Eörsi Mátyás.

Németh Zsolt frakcióvezető-helyettes elmondta, a Fidesz szerint csak a háború hivatalos lezárása után lehet szó békefenntartásról Irakban. Mint mondta, konzultáltak az ENSZ, a NATO és az Európai Parlamen illetékes vezetőivel, s azt az információt kapták, hogy rövidesen közös álláspontot alakítanak ki a nemzetközi szervezetek Irakkal kapcsolatban. A Fidesz szerint a nemzetközi szervezetek állásfoglalását követően lehet dönteni a magyar kontingensről.  


Az Országgyűlés leghamarabb jövő hétfőn szavazhat az Irakba készülő magyar katonák sorsáról.


Előzmények:

Az MDF nem támogatja az iraki missziót>>

Hétfőn eldőlhet az iraki misszió sorsa>>

Megérkezett a hivatalos felkérés az USÁ-tól>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik