Belföld

Hétfőn eldőlhet az adókérdés

Medgyessy Péter kormányfő hétfőn tárgyalóasztalhoz ül Kovács Lászlóval, az MSZP és Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével, hogy a személyi jövedelemadó mértékéről és a költségvetésről egyetértésre jussanak.

A Népszabadság értesülése szerint a közszféra kiadásainak csökkentése és a rászorultság elvének erősítése lehet a megegyezés iránya.

Már hetek óta folyik a vita az előzetes kormányzati elképzelésekről, amelyek szerint a költségvetési hiány mérséklése érdekében elhalasztanák a korábban elhatározott személyi jövedelemadó-csökkentési elképzelések megvalósítását. Az SZDSZ ragaszkodik az adócsökkentéshez, amely választási programjának egyik legfontosabb pontja volt, és azt is kilátásba helyezte, hogy ha nem sikerül megegyezésre jutni, akkor elutasítja a kormány költségvetéssel kapcsolatos elképzelését.

Medgyessy miniszterelnök szerint van esély a kompromisszumra és ezen belül az adócsökkentésre is, ennek költségvetési fedezete lehetne a rászorultsági elv erősítése a jelenleg alanyi jogon mindenkit megillető támogatások rendszerével szemben. Ebben mindkét kormánypárt egyetérteni látszik, miként a közszféra kiadásainak csökkentésében is.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik