Belföld

Iraki magyar misszió: az MDF nem támogatja, az OGY nem döntött

Nem dönt az Országgyűlés hétfőn az iraki békefenntartásban való magyar részvételről, a Ház ugyanis nem járult hozzá a kormány erről szóló előterjesztésének házszabálytól eltérő tárgyalásához.

Szili Katalin házelnök elmondta, hogy a parlament az interpellációs időszakot követően döntött a javaslat sürgős tárgyalásáról.

A jelenlévők négyötödének támogatását igénylő határozat meghozatalakor 194 képviselő szavazott igennel, 166-an viszont nemmel voksoltak.

 Eörsi szerint döbbenetes

Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselő szavai szerint döbbenetes a Fidesz érvelése az iraki békefenntartásról szóló határozati javaslat kapcsán.
“A Fidesz éveken keresztül moszkovitázott és brüsszelitázott, most pedig a nemzetközi világ fővárosaira figyelve utasítja el a javaslatot, holott teljesen egyértelmű, hogy az a magyar nemzeti érdekeket képviseli” – mondta Eörsi Mátyás.

Az Egyesült Államok korábban arra kérte fel Magyarországot, hogy vegyen részt az iraki békefenntartás és a demokratikus átalakulás folyamatában.

A kormány mintegy 300 magyar békefenntartó Irakba küldését javasolta, amelyet – a korábbi információk szerint – a szocialista és a szabad demokrata képviselőcsoport várhatóan támogatni fog. A Fidesz-frakció hétfőn alakítja ki álláspontját az iraki békefenntartásban való magyar részvételről, az MDF nem támogatja a magyar részvételt.

Előzmények:

Az MDF nem támogatja az iraki missziót>>

Hétfőn eldőlhet az iraki misszió sorsa>>

Megérkezett a hivatalos felkérés az USÁ-tól>>


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik