Belföld

Irak: miniszter kerestetik

Az Egyesült Államok szervezésében hétfőn délelőtt több száz egykori iraki ellenzéki politikai tanácskozásra gyűlik össze Bagdadban, hogy megvitassa a Szaddám Huszein iraki elnök bukása nyomán megalakítandó átmeneti kormány felállításával kapcsolatos teendőket.

Ez az első ilyen jellegű rendezvény Bagdadban – jegyezte meg az AFP hírügynökség. Április közepén már tartottak egy hasonló rendezvényt a dél-iraki Násziríjában, ahol a résztvevők tizenhárom pontból álló nyilatkozatban tettek hitet az ország demokratizálása és a jogállamiság megteremtése mellett.

A Jay Garner nyugalmazott amerikai tábornok, az átmeneti civil közigazgatás vezetőjének elnökletével tartandó hétfői bagdadi tanácskozásra 300-400, különféle politikai irányzatokat képviselő egykori iraki ellenzékit várnak. Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő szerint a tanácskozásnak az a célja, hogy olyan “kiemelkedő személyiségeket” találjanak, akik képesek lehetnek a közel-keleti arab ország vezetésére, a kormányzati feladatok Garnertől történő – későbbi – átvételére.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik