Belföld

ECOSTAT: a világgazdaság nem akar élénkülni

admin

2003. 04. 28. 10:28

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet elemzése szerint a világgazdaságban továbbra sem mutatkoznak az élénkülés jelei. Az iraki háború befejezése ugyanakkor egy konjunktúrális időszak kezdetét jelentheti.

Az ECOSTAT szerint kedvező, hogy a világpiaci olaj ára újra az OPEC által is várt sávban, 25 dollár körüli szinten ingadozik. Ugyanakkor az Egyesült Államok és az Európai Unió vártnál alacsonyabb növekedési üteme miatt a magyar GDP is csak kisebb mértékben bővülhet. Az Uniós csatlakozás közeledtével a hazai gazdaságpolitikában egyre határozottabban jelenhet meg a fiskális kiigazítás kérdése.


Stagnált az USA belső kereslete


Az Egyesült Államokban 2002-ben 2,4 százalékkal bővült a bruttó hazai termék, míg 2001-ben mindössze 0,3 százalékos volt a növekedési ütem. A háztartások fogyasztási kiadásai növekedtek az elmúlt évben az export dinamikája ugyanakkor még mindig csökkenő. Az első negyedévben folytatódott a gazdaság lassú növekedése, előzetes adatok szerint a GDP mindössze 1,6 százalékkal bővült az első három hónapban. Az iraki háború hatására – a bizalmi indexek szerint – a belső kereslet az első negyedévben inkább stagnált ami alacsonyabb GDP növekedést feltételez az év első felében. Konjunktúra kibontakozása csak a második félévtől várható, melynek érdekében kamatcsökkentés is elképzelhető az elkövetkező időszakban.


Monetáris fegyelmezetlenség Európában


Az Európai Unió növekedését továbbra is behatárolják az egyensúlyra vonatkozó szigorú szabályozások, miközben néhány tagállamban a fiskális fegyelem lazulásának jelei mutatkoznak. Németország, Franciaország, Portugália és Olaszország is megközelítette, illetve átlépte a költségvetési deficitre vonatkozó előírást. Minthogy a konjunktúrális és nem a strukturális hiány növekedéséről van szó, nem számolunk az egyensúlytalanság tartóssá válásával a régióban. A monetáris fegyelem eredményeként az euró kiemelkedő mértékben erősödött, ami az exportáló vállalalatok versenyképességét ronthatja. A gazdasági élénkítés elősegítéséhez monetáris lazításra lenne szükség, az ECB várhatóan kamatot csökkent még az első félévben.


Erősen korlátozott a hazai fejlődés


A magyar gazdaság fejlődési lehetőségeit erőteljesen korlátozzák főbb kereskedelmi partnereink struktúrális problémái és a dekonjunktúra elhúzódása. Az Európai Unió 1 százalékot alig meghaladó növekedését valószínűsítve a hazai GDP 3,7 százalékkal bővülhet 2003-ban. A dinamika a második félévben lesz magasabb, kedvező világgazdasági folyamatokat feltételezve elérheti a 4 százalékot. Az ipari termelés 3 százalékkal nőtt az év első két hnapjában. Az exportértékesítés továbbra is meghatározó: míg a kivitel 4,5 százalékkal bővült, a belföldi értékesítés alig 1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket. A külső egyensúly a vártnál nagyobb mértékben romlott az év első hónapjaiban. A fizetési mérleg január-februárban a piaci elemzők által prognosztizált 480 millió euróval szemben 674 millió eurót tett ki. Az államháztartási folyamatok az időarányosnak megfelelően alakultak az első negyedévben. A tervezettnél alacsonyabb növekedési ütem miatt 2003-ban 900 milliárd forint, a GDP 5 százalék körüli hiánya várható.


Küszöbön áll a fiskális kiigazítás?


Az uniós csatlakozás dátumának közeledtével a fiskális kiigazítás kérdése is felvetődik. Mindez alapvetően három feladatot határoz meg: veszteségminimalizálás az állami vállalatok körében, uniós pályázatok befogadására alkalmas pénzügyi infrastruktúra kialakítása, középtávú tervek elfogadása. Az infláció mértéke várhatóan csak kis mértékben csökken az előző évhez képest, 2003-ban 5 százalékos éves fogyasztói árindexet prognosztizálunk. A forint árfolyama kedvező, volatilitása nem nőtt túlzott mértékben, az erős árfolyam továbbra is nagymértékben hozzájárul a dezinfláció alakulásához.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.