Belföld

Magyar békefenntartók Irakba – lesz-e kétharmad?

Ha az Országgyűlés megszavazná, 300 magyar békefenntartó vonulhatna Irakba. Az ellenzéki pártok hezitálnak – lehet, hogy Afganisztán után Irakba se megy magyar katona?

A parlamenti pártok hétfőre alakítják ki álláspontjukat arról, hogy támogatják-e egy legfeljebb 300 fős magyar katonai alakulat Irakba küldését, illetve azt, hogy erről a házszabálytól eltérve szavazzon az Országgyűlés.

300 békefenntartó: 2-4 milliárd forint pluszkiadás

Kovács László külügyminiszter a szerdai négypárti megbeszélést követően elmondta, hogy amerikai részről informálisan jelezték, hogy számítanának egy jelentősebb létszámú magyar békefenntartó-, rendfenntartó-, vagy esetleg műszaki alakulat részvételére. A kormány olyan javaslatot kíván a parlament elé terjeszteni, amely 300 főben maximálná a kiküldendő alakulat létszámát; a szerepvállalás hat hónapra szólna.

A külügyminiszter szerint a magyar misszió költsége – függően a konkrét feladattól – mintegy 2-4 milliárd forint lenne. Mint mondta, a kormánynak el kell döntenie, hogy a misszió költségeit a honvédelmi tárca, vagy a központi költségvetés állja. Kovács László kiemelte, hogy a térség országai közül Lengyelország, Románia és Ukrajna ezer fő nagyságrendű alakulatot ajánlott fel az iraki rendezéshez. Néhány európai NATO-ország szintén ezres nagyságrendben tett felajánlást, de távolabbi országok is jelezték részvételi szándékukat.

Kuncze és Lendvai frakciójának támogatását kéri

A gyors döntésre azért van szükség, mert az amerikai kormányzat jelezte, hogy május végéig szeretnék Irakba telepíteni a katonai erőket.

Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője közölte: támogatják a házszabálytól való eltérést. Megjegyezte azonban, hogy a magyar katonák iraki szerepvállalásáról azonban ki kell kérnie a frakció véleményét. Az SZDSZ elnöke egyébként azt fogja javasolni frakciójának, támogassák a kormánynak azt a törekvését, hogy Magyarország vegyen részt az iraki békefenntartásban.

Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető elmondta, hogy a kormány hivatalosan az Egyesült Államokhoz fordul, hogy a parlamenti tárgyalás előtt érkezzen meg a hivatalos felkérés is. Lendvai a kezdeményezést szintén támogatólag terjeszti majd a frakció elé.

Az MDF és a Fidesz hezitál

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerint aggályos, hogy egyelőre csak informális felkérésről van szó, illetve az is, hogy az nem egy nemzetközi szervezettől érkezett. Ezért a Magyar Demokrata Fórum elnöksége szerda este azt javasolta a parlamenti képviselőcsoportnak, hogy hivatalos nemzetközi felkérés hiányában, hétfőn az Országgyűlésben ne támogassa Magyarország részvételét az iraki békefenntartói tevékenységben.

Balla Mihály (Fidesz), a külügyi bizottság tagja elmondta, hogy mivel kétharmados döntést igénylő kérdésről van szó, a frakció tárgyal a kérdésről.

Katonáinkat érdekli a “zsíros” feladat

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter közölte, hogy már a “kósza hírek” alapján is sok katona érdeklődik a részvétel iránt. Juhász szerint a parlamenti döntést követő egy hónapon belül kiküldhető lenne a magyar alakulat.

A miniszter egyébként a kormány központi tartalékának terhére és nem saját tárcájának költségére küldené ki a kontingenst, továbbá számít az amerikaiak, illetve a britek támogatására. Juhász Ferenc szerint Magyarország nem engedheti meg, hogy olyan kép alakuljon ki róla: mindig hezitál, és nem tud döntést hozni. Véleménye szerint a részvétel növelné az ország tekintélyét, nemzetközi elismertségét, ezért reméli, hogy az ellenzéki pártok támogatni fogják a magyar részvételt az iraki békefenntartásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik