Belföld

JukoszSzibnyeft – olajóriás születik

A világ negyedik legnagyobb olajtársaságát hozza létre a Jukosz és a Szibnyeft. Oroszország két leggazdagabb embere, Hodorkovszkij és Abramovics összefog.

A Jukoszt egyes források – például a Bloomberg – már most is a legnagyobb orosz olajipari társaságként mutatják be (a Lukoilt megelőzve), ám a
JukoszSzibnyeft – olajóriás születik 1

Szibnyefttel egyesülve vitathatatlanul az első helyre kerül hazájában. A világ negyedik legnagyobb olajtársasága jön létre az egyesüléssel, tőzsdei értéke, piaci kapitalizációja szerint viszont csak a hetedik legnagyobb lesz. A Jukosz-Szibnyeft együttes értékét 35 milliárd dollárra teszi a Financial Times.

A vállalatok egyesülését kedden jelentették be Moszkvában. Az új vállalat az oroszországi nyersolaj 29 százalékát termeli ki. Az új konszern neve JukoszSzibnyeft lesz. Az egyesült cég élére vezérigazgatóként Mihail Hodorkovszkij kerül, aki eddig a Jukoszt irányította. Az új társaság elnöke pedig Eugen Svidler, a Szibnyeft vezetője lesz.


A Szibnyeft részvényesei eladják a Jukosz papírok 20 százalékát 3 milliárd dollár készpénzért, a többit pedig kicserélik úgy, hogy a Szibnyeft papírokat 36,125 százalékon számítják be az új cégbe – írja az MTI-Eco. A Szibnyeft részesedése 29 százalékos lehet az új cégben – a Financial Times értesülései szerint, ha végbemegy az év végéig lebonyolítani tervezett tranzakció.

Összefognak a leggazdagabbak

A Szibnyeft mögött a nemzetközi hírek szerint Roman Abramovics „rejtőzik”. Ő Oroszország második leggazdagabb embere, nála csak egyetlen vagyonosabb van, az pedig éppen a Jukosz olajbárója, a 41 éves Hodorkovszkij, neki több milliárd dollárja van számos becslés szerint. A Forbes magazin szerint Abramovics és társai a Szibnyeft 87 százalékát birtokolják jelenleg (még). Hodorkovszkijék viszont az egyesült cég több mint 50 százalékára tarthatnak majd igényt. 

Megelőzték a Shellt és a TotalFinaElfet

A 2003 végéig lebonyolítandó üzletet az orosz versenyfelügyeleti hatóságnak is jóvá kell hagynia. A JukoszSzibnyeft vezetésének ígérete szerint „tisztességes ajánlatot” tesznek a Szibnyeft kisebbségi részvényeseinek és az üzlet lebonyolítására egy befektetési bankot kérnek fel.

A Bloomberg mindennek kapcsán megjegyzi, hogy a Jukosz a Szibnyeft „lenyelésével” olyan külföldi riválisokat előzött meg, mint például a brit-holland Royal Dutch/Shell Group. A Bloomberg szerint a Jukosz és a Szibnyeft Oroszország két leggyorsabban növekvő olajtermelője. A Szibnyeft részvényei immár két hete emelkednek azoknak a spekulációknak hatására, hogy valamelyik nagy rivális – a Jukoszon és a Shellen kívül a francia TotalFinaElfet is emlegették egyesek – fel fogja vásárolni a társaságot. A Szibnyeft az elmúlt napokban egyébként 11-14 százalékkal növelte értékét.


JukoszSzibnyeft – olajóriás születik 2

A britek már az orosz spájzban vannak

A nyugati érdeklődést jelzi az orosz piac iránt, hogy a brit BP (British Petroleum) Plc, Európa második legnagyobb olajtársasága nemrégiben 6,75 milliárd dolláros invesztíciót hajtott végre az OAO Tyumen Oil Co.-val közös vállalkozásában. A TNK cégről van egyébként szó, amely az orosz piac harmadik legnagyobb szereplője, s amely immár gyakorlatilag a BP ellenőrzése alá került.

Ezzel a BP akár a Shellt is megszoríthatja a kontinentális elsőséget illetően. Ugyanakkor ha a Jukosznak sikerül a Szibnyeft-tranzakció, akkor az egyesülő orosz mamutvállalat készletei megközelíthetik a BP olajtartalékait. A Financial Times egyébként 18 milliárd hordóra becsüli a JukoszSzibnyeft tartalékait, a cég saját közlése szerint a pontos szám 18,4 milliárd.

Kuvaitot közelítik

 

A The Wall Street Journal elemzése szerint a Jukosz 7,5 milliárd dollárt fizet a Szibnyeft papírokért készpénzben és részvénycserék révén. A két egyesülő orosz cég együttesen 2,2 millió hordó olajat hoz a felszínre, ami megközelíti Kuvait kitermelését, és felülmúlja az amerikai ChevronTexaco Corp. teljesítményét. A Jukosz-Szibnyeft közösen immár a „világligába” tartozik majd – vélik elemzők, az amerikai ExxonMobil Corp.-t és a Shellt is idesorolva. Az egyesült orosz cég immár túl nagy és túl drága lenne ahhoz, hogy nyugatiak felvásárolják. 

Aki előbb érkezik, többet kap

Baráti felvásárlásokra immár kevés esélyt látnak a Bloomberg elemzői a mostani ügyletek bejelentése után: az orosz részvények alulértékeltek a hírügynökség szerint, minthogy igen kockázatos befektetésekről van szó. Így aztán, aki elsőnek érkezik, az kapja a torta legnagyobb szeletét – írja a Bloomberg.

Ami az orosz olajpiac többi szereplőjét illeti, az OAO Lukoil – amely tavaly még első volt a szegmensben – és az OAO Szurgutnyeftyegaz (a piac negyedikje) olyan menedzserek ellenőrzése alatt áll, akik még a szovjet időkből tartották meg pozícióikat. Éppen ezért e cégekbe külföldi invesztorok aligha tudnak beszállni.

A nagyobb szereplők között a már említett Tyumen a BP-vel szövetkezett, az OAO Rosznyeft az orosz szövetségi kormány tulajdonában van, míg az OAO Tatnyeft a tatarsztáni, az AO Basnyeft pedig a baskortosztáni tartományi kormányzatok kezében van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik