Belföld

Céges gyógy(h)írek – itthon mínusz két százalék

Újra jelentőségük lett a háború miatt háttérbe szorult vállalati eseményeknek. Ezek mozgatták a részvényárakat, nyugaton felfelé, itthon inkább lefelé.

Mozgalmas hét vár a befektetőkre mind idehaza, mind külföldön. Az Egyesült Államokban folytatódik a negyedéves eredmények publikálása, a Wall Streetet kedden a Pfizer, szerdán az AT&T, az Eastman Kodak és a Boeing, csütörtökön az SBC Communication gyorsjelentése mozgathatja, míg a chicagói Nasdaq-ra kedden az eBay, szerdán a Qualcomm, illetve csütörtökön az Amazon.com eredménye lesz a legnagyobb hatással.

Makroadatok, gyorsjelentések, közgyűlések


Az első negyedéves GDP-számok teszik teljessé a hetet a tengerentúlon, pénteken – még a magyar tőzsde zárása előtt. Az elemzők szerint éves szinten 2,3 százalékos gazdasági növekedésről számolnak majd be. Szerda este a Fed is beleszólhat az eseményekbe, bár az utóbbi hónapokban nem sok vizet zavart az amerikai gazdaság helyzetét taglaló – ezúttal is megjelenő – Beige Book.

Európában a DaimlerChrysler csütörtöki gyorsjelentése mellett az ugyanazon a napon napvilágot látó első negyedéves brit GDP-számok lehetnek mérvadók. Keddre várható a francia lakossági fogyasztás indikátora.

Itthon a beinduló közgyűlési szezon hozhat pörgést a részvénypiacra. A jelentősebb társaságok közül egyedül a Mol van túl részvényesi találkozóján. (A várakozásoknak megfelelően megszavazták az 55 forintos osztalékjavaslatot, majd a Mol vezér a gázüzletág erősen kérdéses jövőjét taglalta.) Kedden a Dédász, szerdán a BIF, a Danubius, a Rába, a Titász, illetve a Zalakerámia, szerdán a Brau és a TVK, csütörtökön az Antenna, a Démász és az OTP részvényesei ülnek össze.

Kedvező vállalati hírek – amerikából jöttek

A múlt héten jól alakult a részvényesek sorsa a nyugati piacokon. Az iraki háború végkifejletét ünneplő befektetők a vállalati eredményekben is támaszra lelhettek, a tengerentúlon jóval várakozások feletti profitról számoltak be a legnagyobb társaságok. Hétfőn a pénzügyi szektorból a Bank of America és a Citigroup nyitotta a sort, később hozzájuk csatlakozott a Merrill Lynch is. Jól szerepeltek az első negyedévben az autógyártók: a Ford és a General Motors eredménye is meghaladta a piaci becsléseket.

Kedvező számokat jelentett be a Microsoft, ám a következő negyedéves előrejelzést az elemzők által becsült szint alá lőtte be. A technológiai szektorból amúgy is jó hírek érkeztek, az Intel és az AMD is vártnál jobb eredménnyel zárta az időszakot, és bár az IBM nyeresége elmaradt a konszenzustól, a tervszámok megerősítése elég volt a pozitív piaci reakcióhoz. A Dow Jones másfél, a Nasdaq viszont közel ötszázalékos emelkedéssel zárta a hetet.



Céges gyógy(h)írek – itthon mínusz két százalék 1


A vállalati szféra kedvező hírei tehát bőven ellensúlyozták a napokban megjelent, némi csalódást keltő makroadatokat. A legfontosabb amerikai indikátorok közül egyedül a fogyasztói árindex márciusi mutatója számított kellemes meglepetésnek, az ipari termelés a prognosztizáltnál nagyobb ütemben esett ugyanabban a hónapban, míg az újonnan segélyre jelentkezők száma kis híján újra rekordot döntött április második hetében.

Európában a Nokia csütörtöki gyorsjelentésére összpontosult a figyelem. A finn mobilgyártó ezúttal sem adott okot panaszra. A kontinens három vezető tőzsdéjén szárnyaltak az indexek, Londonban és Párizsban századszázalékra megegyező mértékben erősödtek a benchmarkok, a frankfurti DAX hatszázalékos megugrását pedig csak az erős gazdasági növekedés, valamint az olaj árfolyamának emelkedése által meglódult moszkvai piac múlta felül. A brent olaj több mint négyszázalékos megugrását az indokolta, hogy az OPEC várhatóan a kitermelés csökkentéséről dönt hamarosan esedékes ülésén.


Pénz- és állampapírpiac  

Minimális érdeklődés jellemezte az ÁKK múlt heti egyetlen diszkont kincstárjegy aukcióját. A három hónapos diszkontból felajánlott 25 milliárd forintnyi papírra mindössze 33 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, a kibocsátó 20 milliárdot fogadott el. A papír átlaghozama 14 bázisponttal 6,3 százalékra emelkedett.
Két kötvénykibocsátás is lezajlott a múlt héten. Az ötéves állampapír átlaghozama (6,37 százalék) 38 bázisponttal, a tízévesé (6,32 százalék) 25 bázisponttal mérséklődött az előző aukciókon kialakult szinthez mérten. Mindkét papír esetében erős jegyzési szándék volt megfigyelhető, egyaránt 87 milliárd forintnyi ajánlat futott be. Az ÁKK a tervezett 40, illetve 35 milliárd forint helyett végül 50, illetve 40 milliárd forint értékben bocsátott ki a kötvényekből.
A legtávolabbi lejáratok kivételével nagyobb emelkedést produkáltak a másodpiaci referenciahozamok.
A DWIX index 5 bázisponttal 6,35 százalékra emelkedett.
A forint a centrumtól számítva 11 százalékon zárt pénteken, ez némi gyengülést jelez az előző héthez képest. A dollárral (225,1) szemben 1,3 százalékot erősödött a nemzeti valuta. 


BÉT: pangás és esés


A BUX ez alatt két százalékot meghaladó mértékben esett, többet, mint a térség másik két lefelé mozgó börzemutatója. A magyar részvények gyengülését nem kísérte számottevő forgalom, nem jelentkezett a piacon masszív eladói nyomás. Az egy hónapja szinte töretlenül emelkedő indexet profitrealizálások vitték egyre távolabb a nyolcezer pontos szinttől, míg végül a BUX 7778 pontig süllyedt.

Az indexre az OTP papírja volt a legnagyobb hatással. A bankrészvény több mint három százalékot vesztett értékéből, a Bulgáriából érkező kedvezőtlen hírek nyomán. A bolgár DSK Bank privatizációs tenderén vetélytársát messze meghaladó vételi árral induló OTP rövid időn belül másodszor szaladt bele pofonba, mivel az ottani illetékesek információhiányra hivatkozva mégsem hoztak döntést a megígért időpontban. Eközben a neves elemzőtársaság, a Merrill Lynch vételről tartásra szállította le az OTP papírok ajánlását. Elképzelhető, hogy a napokban pozitívan alakul a bankpapír sorsa, mivel a hét közepére ígérték Bulgáriában a DSK-ról szóló döntést, és a piaci szakértők még mindig a magyar aspiránst tartják befutónak az Erstével szemben.

A Matáv sem javított honi tőzsdeindex alakulásán, a Mol és a Richter árfolyama is csökkent. A hét vesztese az Inter-Európa papírja volt: akadt olyan nap, mikor felfüggesztésig jutott. Az olasz nagytulajdonos vételi ajánlatának zárulása, illetve a kiszorítási kötelezettség kicselezése nyomán egy hét alatt értékének közel tizedét vesztette el a kisebbik bankpapír. Rájárt a rúd a gépgyártókra is, a Rába, valamint a tervszámoktól jóval elmaradó buszértékesítési statisztikával előálló NABI egyaránt négy százalékkal esett.

A hét nyertesei között ezúttal is megtalálhatók voltak a vegyipari papírok. A Borsodchem és a TVK is három százalékkal drágult, nem sokkal lemaradva a Synergontól, illetve a listavezető Antennától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik