Belföld

Bagdadba érkezett az ideiglenes amerikai “kormányzó”

Bagdadba érkezett hétfő reggel Jay Garner nyugalmazott amerikai tábornok, Irak háború utáni ideiglenes civil kormányzatának vezetője.

Megbízatásának időtartama az iraki újjáépítésig tart majd a BBC szerint. “Nagy nap ez a mai, nagy nap ez nekem is” – mondta újságíróknak a tábornok, aki Kuvaitból érkezett Bagdadba. Garner hozzátette: nem lehet jobb nap annál, amikor valaki segíteni jön, és más népeknek nyújthat támogatást, márpedig ez az amit az amerikaiak akarnak – tette hozzá.

A 64 esztendős Garner munkáját mintegy 450 szakértő, katona, diplomata, jogász és funkcionárius segíti majd az iraki Újjáépítési és Humanitárius Segítségnyújtási Iroda (ORHA) keretében – írja az MTI.

Az amerikai erők még szombaton elfogták az Irakban megbuktatott Szaddám-rezsim egyik leginkább keresett vezetőjét, Humam Abd al-Halik Abd al-Gafur felsőoktatási és tudományos kutatási minisztert.

Az Iraki Nemzeti Kongresszus (INC), a száműzetésből visszatért ellenzéki szervezet aktivistáinak megadta magát Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök egyik veje. Az INC szóvivője vasárnap azt ígérte, hogy hamarosan átadják az amerikaiaknak Dzsamál Musztafa Abdallahot, a törzsi ügyek hivatalának helyettes vezetőjét, aki Szaddám legkisebb leányának férje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik