Belföld

Papírvékony színes tévéképernyő

Celluloidfóliának tűnő, 0,2 milliméter vastagságú színes képernyőt fejlesztett ki a japán Pioneer vállalat. A 4,7x6,2 centiméteres képernyő tömege mindössze 3 gramm. A szerves, elektrolumineszcens anyagból készült fólia hajlítható, akár csővé vagy tölcsérré tekerhető; nem sérül meg, ha leejtik; egy 9 voltos egyenáramú zsebtelep energiájával 40 percen át tud működni.

A fólia anyaga elektromos áram hatására fényt bocsát ki; a 120×160 pixeles felbontású kép élessége nem csak szemből, hanem ferde látószögből is kitűnő. A fólia vörös, zöld és kék fényt bocsát ki; ezek megfelelő arányú keverésével jön létre képalkotás közben a teljes színskála.

A Pioneer mérnökei több alkalmazási területet is javasoltak az új képernyő-fóliához: gépkocsik navigációs rendszerében a szélvédőre közvetlenül illeszkedő képernyőt lehet gyártani belőle; akár kabátot szabhatnak a fóliából, s viselője valóságos két lábon járó televíziós képernyő, vagy videóanyagokat bemutató reklámfelület lehet – ismertette az újdonságot az ITAR-TASZSZ hírügynökség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik