Belföld

Áfás számla 50 ezer felett

Szerdától már biztosan áfás számla jár nagy mennyiségű portéka adásvétele esetén. A hivatalok még vitáznak arról, kinek mi a hatásköre.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos kifogásolja, hogy a pénzügyminiszter, a törvényi kötelezettség ellenére, az ombudsman véleményének kikérése nélkül adta ki a számlaadási rendeletet. A rendelet megsemmisítése érdekében Péterfalvi az Alkotmánybírósághoz fordul.

Szerdától áfás számla

A rendelet szerint szerdától, hatásköri vita ide vagy oda, áfás számlát kell kapnia a vevőnek minden olyan vásárlás után, amikor a számla összege meghaladja az 50 ezer forintot, és legalább egy termékből a vevő többet vásárol, mint a normális kereskedelmi mennyiség. Meghatározott limit felett értékesített áru után minden kereskedő köteles számlát kiállítani, akkor is, ha a vevő ezt nem kéri. A rendelet a tisztességes kereskedőket igyekszik megvédeni az őket veszélyeztető fekete-kereskedelem térnyerésétől. Ne feledjük: Magyarországon jogszabályt csak az Alkotmánybíróság nyilváníthat semmisnek, ezért az adatvédelmi biztos kezdeményezésére induló alkotmánybírósági döntésig a jogszabály hatályos és betartandó.

A PM álláspontja ezzel tökéletesen ellentétes. Szerintük a pénzügyminisztert az adózás rendjéről szóló törvény és az áfa törvény külön-külön is felhatalmazza arra, hogy meghatározza a számla, az egyszerűsített számla és a nyugta adóigazgatási azonosítását, illetve szabályozza a kis- és nagykereskedelmi értékesítések mennyiséghez kötött dokumentálását.

A PM ugyanakkor elismeri, hogy a rendelet életbe léptetése előtt nem kérte ki az adatvédelmi biztos véleményét, ezt azonban azért tette, mert ugyanilyen tartalmú szabályozás a jövedéki törvényben 2000. január 1-től van hatályban, és azt eddig sem állampolgárok, sem az adatvédelmi biztos nem kifogásolta.

Az adatvédelmi biztos felidézi, miután a Magyar Közlönyből értesült e rendeletről, március elején levélben hívta fel a pénzügyminiszter figyelmét arra: a rendelet ellentétes az adatvédelem alkotmányos követelményeivel, mivel a számla kiállításához szükséges személyes adatok kötelező kezelésére törvény is csak kivételesen adhat felhatalmazást, miniszteri rendelet nem.

Adatvédelmi aggályok

Az adatvédelmi biztos által kiadott közlemény arról tájékoztatja a kereskedőket, hogy a magánszemélyként vásárló személyek hozzájárulása, illetve törvényi felhatalmazás nélkül folytatott adatkezelés jogellenesnek minősül, amelynek súlyos következményei lehetnek. Felhívja a magánszemélyek figyelmét, hogy személyes adataik vásárláskor való kiszolgáltatásával azok védelméről indokolatlanul mondanak le, ezzel személyes integritásukat veszélyeztethetik.

Kincstári nyugalom

A PM ugyanakkor továbbra is úgy látja, hogy a hétköznapi emberek életében ez a jogszabály semmiféle fennakadást nem okoz, az áfás számla adási kötelezettség pedig csak egészen kivételes esetben léphet fel olyan vásárlók esetében, akik valóban nem üzleti céllal vásárolnak nagy mennyiséget. A PM – védi a tárca saját álláspontját – a rendeletben szereplő mennyiségeket előzetesen egyeztette a kereskedelmi kamarák és szövetségek képviselőivel, és reméli, hogy azt a kereskedők be is tartják. Annál is inkább, mert a rendelet éppen a tisztességes kereskedőket védi a pozíciójukat veszélyeztető feketekereskedelem térnyerésétől.

Személyi nem kell


Az áfás számla kiadásához a kereskedő nem kérhet személyi okmányokat, ez bemondásra történik. A vevőnek akkor kell adóalanyiságát (adókártyával, vagy céges iratokkal) igazolnia, ha egy termékből a normális kereskedelmi mennyiség több mint ötszörösét kívánja megvásárolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik