Belföld

A Merrill Lynch a bolgár ajánlat miatt visszaminősítette az OTP-t

Vételről semlegesre minősítette vissza az OTP Bankra adott befektetői ajánlását kedden a Merrill Lynch befektetési ház londoni irodája, mert magasnak találta a bolgár DSK bankra adott OTP-ajánlatot.

Az indoklás szerint a Merrill Lynch úgy becsüli, hogy a DSK 100 százalékára szóló 311 millió eurós ajánlati ár egy részvényre vetítve 22-szerese a bolgár bank részvényenkénti nettó eredményének (EPS), és 3,3-szerese a könyv szerinti értéknek.

Figyelembe véve, hogy a bulgáriai befektetések tőkeköltsége magasabb a magyarországiakénál, és hogy az ilyen jellegű lakossági banki ügyletek nem ígérnek határokon átnyúló szinergia-nyereséget, “ez meglehetősen vastagon írt árcédulának tűnik” – áll a londoni bank elemzésében.

A Merrill Lynch megjegyezte, hogy a másik jelentkező, az osztrák Erste 298 millió eurót ajánl, ami 21,3-es EPS-szorzót és 2,3-szeres könyv szerinti érték-többszöröst jelent. A befektetési bank szerint a makrokörnyezet mellett a DSK-ügylet is az egyik akadálya lenne annak, hogy az OTP részvénye elérje rövid távú potenciális árcsúcsát.

A Merrill Lynch szerint az OTP hosszú távon továbbra is jó befektetési célpont, és az eddigi vételi ajánlás eladásra rontása “túlzott reakció lett volna”, de a kockázatok erősödnek, és a rövid távú árkilátások korlátozottak.

Az OTP kedden 12 forinttal, azaz 0,52 százalékkal 2318 forintra olcsóbbodott a Budapesti Értéktőzsdén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik