Belföld

Holnaptól számlaadási rendelet

Holnaptól hatályos a pénzügyminiszter számlaadásra vonatkozó rendelete, de nem kell automatikusan minden 50 ezer forintnál nagyobb vásárlásnál áfás számlát kiállítani - adja hírül a Világgazdaság.

Érdemes tudni, hogy csak a darabra árusított termékek esetében változik az eddigi gyakorlat. A rendelet tehát nem terjed ki automatikusan minden olyan vásárlásra, ahol 50 ezer forintnál nagyobb összeget fizet a vevő, de a mennyiségekre vonatkozó korlátokat is túl kell lépni. Jó tudni, hogy az 50 ezer forintos végöszszeg az adókkal együtt értendő. A rendelet a kis- és nagykereskedelmi értékesítésekre egyaránt hatályos.

Tehát ha valaki például öt darab 6 ezer forintos férfiinget és egy 20 ezer forintos öltönyt vásárol, már nem elégedhet meg a nyugtával, kénytelen lesz elfogadni az eladó által kiállított számlát. A rendelet ugyanis az eladót ennek kiállítására kötelezi.

A közhiedelemmel ellentétben viszont ennél a tranzakciónál nem kell magát igazolnia a vevőnek. Csak akkor van szükség az adóalanyiság hitelt érdemlő bizonyítására, ha a vásárló a fentebb szabályozott mennyiségeknek legalább az ötszörösét veszi meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik