Belföld

Szimitisz görög miniszterelnök az egységes Európáért, a túlzott nagyhatalmi befolyás ellen

Kosztasz Szimitisz, a soros EU-elnök Görögország miniszterelnöke szót emelt az erősebb és egységesebb Európáért, hogy annak sorsát "ne nagyhatalmak szabják meg".

Szimitisz a To Vima görög kormánypárti újság vasárnap számában nyilatkozott abból az alkalomból, hogy szerdán írják alá Athénban a tíz új EU-tagállam csatlakozási szerződését. Aznap kerül sor az Európai Tanács ülésére, csütörtökön pedig konferencián vitatják meg az Európa jövőjével kapcsolatos kérdéseket.

Az Európai Unió kibővítése megköveteli az egyesítés folytatását, hogy Európa erősebbé váljon, és így szembenézhessen a jelenlegi kihívásokkal és bizonytalanságokkal… ugyanis egyre több probléma válik nemzetek felettivé – állapította meg Szimitisz.

Hozzátette: meg kell erősíteni Európát, hogy hatékonyabban töltse be szerepét a többpólusú világrendben a béke és az együttműködés, valamint a jogtisztelő nemzetközi közösség szolgálatában. “Együtt kell előre haladnunk, tiszteletben tartva különbözőségeinket, de felülemelkedve nézeteltéréseinken” – mutatott rá a görög kormányfő, aki az utóbbi hónapokban megpróbálta fenntartani az unió egységét az iraki válság ügyében.

Az AFP jelentése szerint a hét közepén Athénban tartandó rendezvényekre mintegy negyven vezető politikust várnak, a kibővített EU-ból és az egész kontinensről, köztük Igor Ivanov orosz külügyminisztert. Jelen lesz Kofi Annan ENSZ-főtitkár is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik