Belföld

Az Európai Bizottság üzenete

admin

2003. 04. 13. 12:11

A magyar szavazópolgároknak az EU-tagság melletti, elsöprő többséggel kifejezésre juttatott állásfoglalása azt a határozott döntésüket tükrözi, hogy egy erős és egységes Európában kívánják építeni jövőjüket - állapította meg a szombati népszavazás eredményét üdvözlő nyilatkozatában az Európai Bizottság.

Vasárnap közzétett üzenetében az EU végrehajtó szerve olyan határkőként értékeli a döntést, amely jelképesen is lezárja Magyarországnak a demokratikus nemzetek európai családjától való tragikus elszakítottságát. A referendum eredménye másfelől azt jelenti, hogy a magyarok mostantól teljes értékűen részt vehetnek annak a közös európai jövőnek az építésében, amelyhez gazdag és felvilágosult kultúrájukkal oly nagy mértékben tudnak hozzájárulni.

A népszavazás eredménye “azt a határozott üzenetet közvetíti, hogy Magyarország hisz az európai integrációban mint a béke és a jólét megőrzésének legjobb eszközében, amelynek révén nyitottan fordulhat Európa többi része felé, megőrizve egyúttal önazonosságát” – áll az üzenetben.

A bizottság megemlíti, hogy a szavazás eredménye a magyar nép sok évi helytállására, áldozatvállalására, türelemére és kitartó erőfeszítéseire teszi fel a koronát. A magyarok “kulcsszerepet játszottak a vasfüggöny 1989. évi ledöntésében, és azóta is fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy megvalósítsák azokat a nehéz, de elengedhetetlen reformokat, amelyekkel országukat nyitott, modern társadalommá tehetik”.

Az üzenet biztosítja a magyarokat afelől, hogy az Európai Unióban teljes mértékben tiszteletben fogják tartani szuverén nemzetként élvezett jogaikat. “Magyarország a kisebbségek uniójához csatlakozik, egy olyan unióhoz, ahol egyetlen nép vagy állam sem uralkodhat egyetlen másik felett sem, hanem valamennyien egyenlő jogokkal és kötelezettségekkel dolgoznak a közös célok megvalósításáért” – szögezi le az Európai Bizottság.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ebben a percben fordultunk rá az őszre

5603647 03.08.2018 Flowers at the photos of the three Russian journalists killed in the Central African Republic, from right: Orkhan Dzhemal, Kirill Radchenko and Alexander Rastorguyev, outside the Central House of Journalists in Moscow. Ekaterina Chesnokova / Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.