Belföld

Az amerikaiak bevonultak Szaddám szülővárosába

Amerikai csapatok vasárnap reggel bevonultak Szaddám Huszein iraki elnök szülővárosának, Tikrítnek az északi elővárosaiba. Tikrítben nem tanúsítanak szervezett ellenállást az iraki erők.

Elsőként a CNN amerikai hírtelevízió Brent Sadler vezette forgatócsoportja érkezett meg észak felől a várostól mintegy 8 kilométerre fekvő katonai támaszpontra, ahol egy teremtett lelket sem találtak. Az utat szétbombázott tüzérségi fegyverek és elhagyott harckocsik szegélyezték.

A Bagdadtól mintegy 175 kilométerre északra, a Tigris folyó mentén elterülő kétszázezres várost még vasárnap hajnalban is hevesen támadta a szövetségi légierő. Amerikai katonai körök attól tartottak, hogy Tikrítbe menekültek a Szaddámhoz hű erők és a legfelső vezetés tagjai, sőt akár maga a diktátor is, ezért véres ütközet bontakozhat ki a város bevételéért. A jelek azonban arra utalnak, hogy az inkább morális-politikai, mintsem katonai-stratégiai jelentőséggel bíró város ellenállás nélkül kerül a szövetségesek kezére.

A CNN helyszíni beszámolója szerint az irakiak minden harci eszközt hátrahagytak a Tikríthez közeli támaszponton, amelyet ugyancsak légicsapások értek az utóbbi napokban. Védekező pozícióban álló harckocsikat, páncélozott járműveket, feltöltött raktárakat találtak az amerikai újságírók. Fosztogatásnak nincs nyoma, a támaszponton lévő épületek ajtói épek és sértetlenek, Szaddám szobrai és arcképei érintetlenül állnak.

Sadler úgy tudja, hogy amerikai tisztek tárgyalásokat kezdtek a helyi törzsek vezetőivel Tikrít békés feladásáról. A CNN forgatócsoportjának később vissza kellett vonulnia, mert a városban fegyveresek megállították és tüzet nyitottak az újságírók hét autóból álló konvojára.

Amerikai tengerészgyalogosok északi és déli irányból közelednek Tikrít felé. Vincent Brooks tábornok, az amerikai középső parancsnokság (Centcom) szóvivője asz-Szajlíjában, a katari parancsnok-vezetési központban szombaton megerősítette, hogy az amerikai-brit erők fáradhatatlanul törnek előre Tikrít irányába. “Azt gondoljuk, hogy Tikrít egyike azon körzeteknek, ahol a rezsim erői befészkelhették magukat” – mondta.

A katari központ szóvivője vasárnap nem volt hajlandó kommentálni a Tikrítben folyó amerikai katonai akciókat, de tréfásan annyit mondott: “hallottuk, hogy a CNN bevette Tikrítet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik