Belföld

Radioaktív gázszivárgás a Paksi Atomerőműben: javuló körülmények

A Paksi Atomerőmű 2. számú blokkjának reaktorcsarnokában javultak a munkakörülmények, és folytatódnak a gázszivárgás miatt felfüggesztett karbantartási munkák.

Az erőmű által az MTI-hez szombaton eljuttatott közlemény szerint megkezdődik a fűtőanyag visszatöltése a reaktorba. A közlemény szerint egyidejűleg folytatják az ideiglenes tisztítórendszer szétszerelési munkálatait, és a benne lévő, esetlegesen tömörtelen fűtőelemek ellenőrzését, tárolását szolgáló előkészületeket.

Pénteken radioaktív gáz megjelenése miatt függesztették fel a 2. számú blokk reaktorának karbantartási munkálatait a Paksi Atomerőműben.

korábbi vizsgálatok alapján a radioaktív gáz valószínűleg a reaktor mellé telepített tisztítórendszerből származik, és ez a rendszerben lévő, 30 darab fűtőanyagköteg valamelyikének kismértékű tömörtelenségére utal. A hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálán a 2. fokozatba sorolták az üzemzavart.


Az Info Rádiónak nyilatkozó Kovács Balázs főmérnök, a paksi atomerőmű kommunikációért felelős illetékese elmondta: “az erőműben, illetve annak szűkebb és nagyobb környezetében a környezeti állapotok nem változtak meg”. A természetes háttérsugárzáshoz képest semmilyen többletsugárzás nincs – közölte Kovács. Hozzátette: személyi sérülés nem történt a gázszivárgás miatt.

Ajánlott videó