Belföld

Nyugaton és Budapesten mentek el a legtöbben szavazni

Budapesten, Győr-Moson-Sopron, Vas és Baranya megyében voltak a legaktívabbak a szavazópolgárok – a 19,30-ig összesített adatok szerint.

A valamivel több mint 8 millió választásra jogosult magyar állampolgár 42,05 százaléka, 3 millió 379 ezer fő adta le szavazatát este fél nyolcig – közölte a Országos Választási Bizottság (OVB). Összehasonlításul érdemes felidézni, hogy a 2002-es választások első és második fordulójában a jogosultak 70-73 százaléka jelent meg a szavazáson. Igaz, most tovább tartanak nyitva a szavazófülkék, hiszen este kilencig lehet az EU-népszavazáson voksolni.


Budapesten a választók több mint fele ment el szavazni 


Képzeletbeli választóvonalat képez a Duna a magyarországi EU-népszavazáson. Mint az OVB napközbeni összesítéséből kiderült, 19 óra 30-ig a legtöbben Budapesten mentek el voksolni. A szavazók aránya a fővárosban – országos összesítésben is – kimagasló, 52,1 százalékos volt. Este fél nyolcig csak a fővárosban lépte túl az 50 százalékot a voksolók aránya.

Pest megye a megyei rangsorban csak a hatodik helyen állt, vagyis az itteniek 42,43 százaléka járult az urnákhoz. A Budapest és Pest megye összesítéséből kialakított Közép-Magyarországi régió azonban így is messze nagyobb szavazási hajlandóságot mutatott estig, mint az ország többi része. A centrumban ugyanis az összes választópolgár 48,41 százaléka járult az urnákhoz este fél nyolcig.


Demszky Gábor főpolgármester este kilenckor elmondott beszédében egy közvéleménykutatásra hivatkozva azt állította, hogy a budapestiek 70 százaléka igennel szavazott.

A Dunántúlon már több mint 40 százalék voksolt


A nap elején még nem volt igazán aktív a Nyugat-Dunántúl, délutánra azonban Győr-Moson-Sopron megyében és Vasban is jelentős számú szavazó indult az urnákhoz. Így ez a két megye vette át az első helyeket a sokáig vezető Baranyától. Győr-Moson-Sopronban 46,38 százalékos volt a részvétel, ezzel az országban itt volt a legmagasabb a megjelenési ráta.


Vasban a választópolgárok 46,37 százaléka kereste fel a szavazóhelyiségeket (alig egy század százalékkal maradtak el Győr-Moson-Soprontól a vasiak). Így a Nyugat-Dunántúl összességében is a legaktívabb szavazónak bizonyult 19,30-kor. E térségben ugyanis a választók 44,41 százaléka jelent meg. (Kissé rontotta a képet Zala megye, ahol csak 39,79 százalékos volt a részvétel – megyei sorrendben ez a 11. hely -, s így Zala lehúzta kissé a nyugati régió adatait.)


A közép-dunántúli régió szintén nagyon aktív volt, hiszen a választópolgárok 43,28 százaléka vett részt a népszavazáson. Veszprém például országosan a negyedik legaktívabb megye, 44,67 százalékos részvételi aránnyal. Komárom-Esztergom az ötödik országosan, 43,86 százalékkal – 19,30-as adatok szerint. (Ebben a régióban csak Fejér maradt le némileg: itt 41,64 százalék volt a mutató este fél nyolckor.) 

Baranya igen jó mutatói felhozták a dél-dunántúli régiót, ahol összességében 41,81 százalékos volt a megjelenés aránya. Baranya 45,19 százalékos rátája országosan is a harmadik legjobb a megyék között. Tolna és Somogy 39-40 százalék körüli mutatója viszont kevésbé volt kedvező e térségben.

Keleten csak Heves magas, a többiek 40 százalék alatt 

Egyértelműen kevesebben szavaztak az EU-népszavazáson az ország keleti felében. A legaktívabb megye itt 19,30-ig Heves volt, ahol a megjelenési arány 41,71 százalék volt. Heves ezzel országosan a hetedik legjobb mutatót érte el a megyék között. (Az első öt helyen dunántúliak voltak, a hatodik pedig Pest megye.)

Észak-Magyarország egésze – Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyék – sokkal aktívabb volt az Alföldnél, hiszen északon 39,88 százalékos volt a részvételi arány, míg az Alföldön 34 és 37 százalék között alakult ugyanez. A legkevesebben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mentek el voksolni. Itt mindössze 32,76 százalékos volt a megjelentek rátája. Hajdú-Bihar szintén előkelő helyen áll a passzivitást tekintve – 33,72 százalékos a részvétel. A harmadik legrosszabb mutatóval Bács-Kiskun „dicsekedhet”, minthogy itt 34,73 százalékos a megjelenés 19,30-ig.


A sereghajtók 35 százalék alatt

Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyék egyébként azok, ahol 35 százalék alatt maradt a részvételi arány a szavazás eddigi szakaszában. A két alföldi régió között egyébként az északin mentek el kevesebben szavazni (ezzel országosan is utolsók), hiszen mindössze a jogosultak 34,36 százaléka járult az urnákhoz. Ugyanakkor a Dél-Alföldön 36,75 százalékos volt a részvétel este fél nyolcig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik