Belföld

Medgyessy: Köszönjük Magyarország, üdvözlünk Európa!

„Ma sorshatározó népszavazáson döntöttünk az uniós népszavazáson. Örömmel jelenthetem, hogy a szavazás európai kulturáltsággal zajlott, és európai szintű eredménnyel párosult" – nyilatkozta Medgyessy Péter.

A résztvevők 84 százaléka mondott ugyanis igent – a szavazatok több mint nyolcvan százalékos feldolgozottsága mellett.

Medgyessy kijelentette: A köztársaság polgárai, mint jó szülők gondoskodtak gyermekeikről. Legfontosabb ügyeinkről ilyenkor közösen döntünk – tette hozzá -, közvetlenül és szabadon. A rendszerváltás idején nemzeti konszenzussal állítottuk magunk elé a feladatokat. Egyik legfontosabb ezek közül a visszatérés volt Európába, illetve az, hogy újraegyesítsük a szétszakadt kontinenst.

Európa esély és lehetőség – fogalmazott Medgyessy Péter. A köztársaság minden egyes polgára számára esély és lehetőség – tette hozzá. Olyan világba érünk, ahol nem kell választani haza és haladás között. Az egységes Európában gyógyírt találhatunk régi sebeinkre – a határontúli magyarok velünk örülnek, mert a saját jövőjüket látják – jegyezte meg a politikus. Tudjuk, hogy a cél elérése sok lemondással járt. A legtöbbet éppen azoktól kívánta, akik szolidaritásunkra szorulnak. Köszönet jár mindenkinek.

A mai napon azt az akaratunkat nyilvánítottuk ki, hogy merre haladjon a köztársaság hajója – mondta a miniszterelnök. Most megérkeztünk, haza, Európába. Megdolgoztunk minden mérföldért. Magyarország – Ady Endre szavai szerint Kompország – végre kikötni készül. Európa várja Magyarországot. Athénban pedig a csatlakozási szerződés aláírásával megerősíthetjük Magyarország akaratát. Köszönjünk Magyarország, üdvözlünk Európa!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik