Belföld

A magyarokat nem mozgatta meg a csatlakozás

A magyar választópolgárokat nem mozgatta meg az uniós csatlakozás, legalábbis ezt mutatják a fél nyolcas részvételi eredmények. Azokban az országokban, ahol már szavaztak ebben a kérdésben, jóval magasabb volt a részvétel.

Bár a végleges részvételi adatokra még várni kell, a fél nyolckor közzétett adatok szerint a választásra jogosult magyar állampolgároknak csupán 42 százaléka szavazott igennel, vagy nemmel az uniós csatlakozásra.

1994-ben az osztrákok több mint 81 százaléka járult az urnákhoz. A szomszédos országban a szavazók kétharmada voksolt igennel, egyharmaduk elutasította az uniós csatlakozást. A finnek 74 százaléka járult az urnákhoz, 56 százalékuk támogatta a csatlakozást, míg a svédek 83 százaléka ment el szavazni 1994-ben. Svédországban a voksolók 52 százaléka mondott igent az integrációra.

A Máltán regisztrálthoz képest is igen kevesen mentek el szavazni Magyarországon. A szigetországban, ahol jóval alacsonyabb a szavazásra jogosultak száma, mint itthon, 93 százalékos részvételt mértek. A Szlovéniában a szavazók 89,61 százaléka voksolt igennel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik