Belföld

Kovács Kálmán kezdeményezte Rácz Zsolt felmentését

Kovács Kálmán informatikai miniszter kezdeményezte a miniszterelnöknél, hogy mentse fel tisztségéből Rácz Zsoltot, a tárca közigazgatási államtitkárát. A Népszabadság szerint ezzel Medgyessy Péter miniszterelnök is egyetértett.

Kovács Kálmán informatikai miniszter közleményében – amelyet többek között a FigyelőNethez is eljuttattak – hangsúlyozza: a minisztériumi belső vizsgálat megállapította, hogy az elmúlt napokban napvilágot látott híresztelésekkel szemben semmilyen összeférhetetlenség nem áll fenn a közigazgatási államtitkár és a vádaskodások tárgyát képező, közbeszerzési eljárás alapján folyó átfogó jogszabály-előkészítő tevékenység között.

Ugyanakkor a miniszter sajnálattal állapította meg, hogy a hétfői parlamenti felszólalásához nem kapott teljes körű tájékoztatást a kérdésről, ezért kezdeményezte a hivatal működéséért felelős közigazgatási államtitkár felmentését.

Mint ismeretes, korábban a fideszes Rogán Antal a Sarkadi és Társa Ügyvédi Iroda közreműködését kérte számon a hírközlési törvény előkészítésében. Rogán szerint ebben az ügyvédi irodában dolgozott korábban Rácz Zsolt is. (A hírközlési törvény előkészítésére a KPMG nyert el közbeszerzési eljárásban 431 millió forintot – a Népszabadság értesülései szerint.)

Az iroda munkatársairól időközben bebizonyosodott, hogy szóbeli megállapodások alapján bizonyos testületekben részt vettek, amelyek a törvény előkészítésével foglalkoztak. Az irodát tehát valóban nem bízták meg közbeszerzési pályázat során, közvetve azonban munkatársai érintettek voltak a törvény előkészítésében.

A Népszabadság szerint a Kovács Kálmán által most leváltásra javasolt közigazgatási államtitkárt, Rácz Zsoltot “korábban az MSZP jelöltjénének tartották” a minisztériumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik