Belföld

Németország nem készült fel Bagdad bevételére

admin

2003. 04. 11. 09:46

A német politikai életet és a túlnyomórészt háborúellenes sajtót felkészületlenül érte Bagdad gyors bevétele. A Népszabadság arról számol be, hogy a kommentátorokat megosztottság jellemzi. A következetesen háborúellenes Schröder kancellár üdvözölte a város elestét, amely megrövidítheti az iraki népnek sok szenvedést hozó háborút, és megnyithatja a hosszú utat a demokratizálódás irányába.

A sajtó egy része kétségbe vonja a bagdadiak kinyilvánított örömének hitelességét. A kiegyensúlyozottabb kommentárok emlékeztetnek 1956, 1989, a berlini fal lerombolása örömmámorára, Kelet-Közép-Európa rendszerváltására és az egykori NDK bukásakor a porba hullott Lenin-szobrokra.

A baloldal, amely annak idején kiállt az emberi jogok, az iraki menekültek befogadása mellett (több tízezren élnek Németországban), most némi zavarodottsággal szemléli, hogy semmi sem illik bele a fekete-fehér sémákba.

Ugyanezen németországi menekültek a berlini amerikai nagykövetség előtt hálatüntetést szerveznek, amerikai, angol zászlókat lobogtatva autós felvonulást rendeznek Nürnbergben és az új Irak demokratikus átalakításáról álmodoznak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.