Belföld

Németország nem készült fel Bagdad bevételére

A német politikai életet és a túlnyomórészt háborúellenes sajtót felkészületlenül érte Bagdad gyors bevétele. A Népszabadság arról számol be, hogy a kommentátorokat megosztottság jellemzi. A következetesen háborúellenes Schröder kancellár üdvözölte a város elestét, amely megrövidítheti az iraki népnek sok szenvedést hozó háborút, és megnyithatja a hosszú utat a demokratizálódás irányába.

A sajtó egy része kétségbe vonja a bagdadiak kinyilvánított örömének hitelességét. A kiegyensúlyozottabb kommentárok emlékeztetnek 1956, 1989, a berlini fal lerombolása örömmámorára, Kelet-Közép-Európa rendszerváltására és az egykori NDK bukásakor a porba hullott Lenin-szobrokra.

A baloldal, amely annak idején kiállt az emberi jogok, az iraki menekültek befogadása mellett (több tízezren élnek Németországban), most némi zavarodottsággal szemléli, hogy semmi sem illik bele a fekete-fehér sémákba.

Ugyanezen németországi menekültek a berlini amerikai nagykövetség előtt hálatüntetést szerveznek, amerikai, angol zászlókat lobogtatva autós felvonulást rendeznek Nürnbergben és az új Irak demokratikus átalakításáról álmodoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik