Belföld

Jacques Chirac üdvözli a diktátor bukását

A „béketábor" egyik vezéralakjává előlépett Jacques Chirac francia köztársasági elnök némi késéssel ugyan, de üdvözölte Szaddám Huszein rendszerének bukását. "Franciaország más demokráciákhoz hasonlóan örül a diktatúra bukásának" – hangoztatta csütörtöki közleményében Chirac.

A Népszabadság pénteki cikke beszámolt Dominique de Villepin beszédéről, amelyben a Szaddám-rezsim bukásáról beszélt. Kijelentette, egy sötét fejezet ért véget. A francia külügyminiszter ugyanakkor külön szólt az iraki eseményeket vegyes érzelmekkel – szavai szerint frusztrációval vegyes megalázottsággal – szemlélő arab népekről.

“Az iraki béke megteremtésében az ENSZ-re központi feladat vár” – tette hozzá, érzékeltetve, hogy a Biztonsági Tanácsban állandó tagsággal bíró Franciaország újra helyzetbe kívánja hozni magát.

Ajánlott videó

Kedden késő este jelentették be, hogy a tájékoztató idején életbe lépő szabályozás nyomán véget ér a 480 forintos üzemanyag korszaka: a Mol irányárai szerint a 95-ös benzin immár 641 forintba, a dízel pedig 699 forintba kerül.