Belföld

A bolgárok hétfőn döntenek a DSK-ról

A bolgár DSK bankra tett magyar és osztrák ajánlat egyaránt messze meghaladja a bolgár kormány 240 millió euróig terjedő reményeit , de a magasabb ár nem ügydöntő tényező, és nem jelent automatikus győzelmet többet kínáló számára - mondta a bolgár pénzügyminisztérium szóvivője pénteken a Reuters hírügynökségnek.

A bolgár állami bankok eladását intéző Bankkonszolidációs Bizottság döntésében az adásvételi szerződés feltételei lesznek a döntők. Mindkét pályázót felkértük, hogy hétfőig tisztázzák az ajánlatuk egyes jellemzőit – mondta a szóvivő, és hozzátette: a bizottság várhatóan hétfőn vagy kedden dönt arról, kivel kezd kizárólagos tárgyalásokat.


Az utolsó, még állami kézben lévő bolgár bank, a DSK 100 százalékáért 311 millió eurót kínált az OTP, és 293 millió eurót az osztrák Erste Bank – közölte a szóvivő. A görög Piraeus Bank már korábban kiszállt a versenyből, a világpiaci helyzetre hivatkozva. A DSK pályázatát, a bank legaláb 80 százalékára, decemberben hirdette meg a bolgár kormány. A DSK-nak több mint 300 fiókja van Bulgária-szerte. Tavaly 38,3 millió leva (21,14 millió dollár) tiszta nyereséget ért el a 2001-es 23,98 millió leva után. A mérlegfőösszege az év végén 2,029 milliárd leva volt. A bolgár bankok összesített mérlegfőösszege ugyanakkor 14,557 milliárd leva volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik