Belföld

Amit a népszavazásról feltétlenül tudni kell

admin

2003. 04. 11. 12:21

2003. április 12-i országos népszavazáson határozunk arról, hogy egyetértünk-e Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásával. Az Alkotmány biztosította jogunkkal élve „IGEN"-nel vagy „NEM"-mel felelhetünk a kérdésre, amely így hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon?"

Az április 12-ei népszavazás ügydöntő
Az Alkotmány rendelkezése szerint: „Az ügydöntő népszavazás eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott”.

Amennyiben a népszavazás eredményes lesz, a választópolgárok döntése az Országgyűlésre kötelező, attól eltérően nem határozhat. A népszavazás eredménye meghatározza az ország további sorsát. Amennyiben a népszavazás eredménytelen, a döntés joga az Országgyűlést illeti meg. Lényeges, hogy Ön is elmenjen szavazni, mert az érvényes szavazatot leadó polgárok számtól függ a népszavazás eredményessége.

Mikor szavazhatunk?
Magyarországon az Európai Uniós csatlakozást megelőző ügydöntő népszavazás időpontja 2003. április 12. (szombat). A szavazókörök reggel 6.00-21.00 óráig tartanak nyitva.

Mit vigyen magával?
1. a lakcímet tartalmazó érvényes személyazonosító igazolványt VAGY
2. érvényes lakcímigazolványt ÉS
érvényes személyazonosító igazolványt, vagy
érvényes útlevelet, vagy
2001. január 1-jét követően kiállított érvényes kártyaformátumú vezetői igazolványt, vagy
sorkatona esetén katonai igazolványt.

Célszerű az „Értesítő”-t is magunkkal vinni, ennek megléte azonban nem feltétele a szavazásnak.

A szavazás módja
Érvényesen szavazni csak a válasz melletti körbe tollal írt X vagy + jellel lehet. Egyéb megjelölés (pl. pipa, aláhúzás vagy bekarikázás) szavazatként nem vehető figyelembe. Ha a szavazólap kitöltését elrontotta, kérésére a rontott szavazólapot a szavazatszámláló bizottság egy alkalommal kicseréli.

Hogyan szavazhat, ha Ön mozgásában korlátozott?
Ha ön mozgásában gátolt, kérésére a szavazatszámláló bizottság két tagja a szavazókör területén mozgóurnával felkeresi. Mozgóurnát a szavazás napja előtt a lakóhelye szerinti Polgármesteri Hivatalban a helyi választási irodánál, vagy a szavazás napján az „Értesítő”-ben megjelölt szavazókör szavazatszámláló bizottságától lehet kérni.

Szavazni csak személyesen lehet az „Értesítő”-ben megjelölt szavazóhelyiségben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.