Belföld

Amit a népszavazásról feltétlenül tudni kell

2003. április 12-i országos népszavazáson határozunk arról, hogy egyetértünk-e Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásával. Az Alkotmány biztosította jogunkkal élve „IGEN"-nel vagy „NEM"-mel felelhetünk a kérdésre, amely így hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon?"

Az április 12-ei népszavazás ügydöntő
Az Alkotmány rendelkezése szerint: „Az ügydöntő népszavazás eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott”.

Amennyiben a népszavazás eredményes lesz, a választópolgárok döntése az Országgyűlésre kötelező, attól eltérően nem határozhat. A népszavazás eredménye meghatározza az ország további sorsát. Amennyiben a népszavazás eredménytelen, a döntés joga az Országgyűlést illeti meg. Lényeges, hogy Ön is elmenjen szavazni, mert az érvényes szavazatot leadó polgárok számtól függ a népszavazás eredményessége.

Mikor szavazhatunk?
Magyarországon az Európai Uniós csatlakozást megelőző ügydöntő népszavazás időpontja 2003. április 12. (szombat). A szavazókörök reggel 6.00-21.00 óráig tartanak nyitva.

Mit vigyen magával?
1. a lakcímet tartalmazó érvényes személyazonosító igazolványt VAGY
2. érvényes lakcímigazolványt ÉS
érvényes személyazonosító igazolványt, vagy
érvényes útlevelet, vagy
2001. január 1-jét követően kiállított érvényes kártyaformátumú vezetői igazolványt, vagy
sorkatona esetén katonai igazolványt.

Célszerű az „Értesítő”-t is magunkkal vinni, ennek megléte azonban nem feltétele a szavazásnak.

A szavazás módja
Érvényesen szavazni csak a válasz melletti körbe tollal írt X vagy + jellel lehet. Egyéb megjelölés (pl. pipa, aláhúzás vagy bekarikázás) szavazatként nem vehető figyelembe. Ha a szavazólap kitöltését elrontotta, kérésére a rontott szavazólapot a szavazatszámláló bizottság egy alkalommal kicseréli.

Hogyan szavazhat, ha Ön mozgásában korlátozott?
Ha ön mozgásában gátolt, kérésére a szavazatszámláló bizottság két tagja a szavazókör területén mozgóurnával felkeresi. Mozgóurnát a szavazás napja előtt a lakóhelye szerinti Polgármesteri Hivatalban a helyi választási irodánál, vagy a szavazás napján az „Értesítő”-ben megjelölt szavazókör szavazatszámláló bizottságától lehet kérni.

Szavazni csak személyesen lehet az „Értesítő”-ben megjelölt szavazóhelyiségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik