Belföld

Uniós bérek Magyarországon – még tíz év

Magyarország EU-csatlakozását követően még jó ideig várni kell az uniós bérekre. A csatlakozás megteremti a gyorsabb gazdasági növekedés feltételét, ezáltal a jövedelmek emelésének alapját. A számítások szerint azonban legalább tíz évig tartó, az EU átlagánál két százalékkal gyorsabb növekedés kell ahhoz, hogy a jövedelmi olló lényegesen összébb záruljon - olvasható a Népszabadságban.

Magyarországnak vannak tartalékai a keresetek növelésére – mondják elsősorban a szakszervezetek –, hiszen a hazai össztermék eléri az uniós átlag felét, míg a 2000. évi adatok szerint a bérek – vásárlóértéküket véve figyelembe – az „átlagos” uniós keresetek harminc százalékát teszik ki, névértéken számolva pedig tizedét.

A kereset azonban nem egyezik meg a munkavállalói jövedelemmel, amelynek fogalmába a munkáltató által fizetett járulékos költségek is beletartoznak. Oblath Gábornak, a Kopint-Datorg főtanácsadójának nemrég publikált számításai azt mutatják, hogy ennek alapján nincsenek tartalékaink. Az átlagos munkavállalói jövedelemben lemaradásunk ugyanis – a legtöbb EU-országhoz viszonyítva – nem nagyobb, mint gazdasági fejlettségünké.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik