Belföld

Sürgető az unió reformja

Az európai gazdaság megállt, és újraindításához el kell végezni a régóta halogatott reformokat – mondja ki az EU „kormánya" 2003–2005-re szóló jelentéseiben. Legfeljebb egy százalék lehet a tizenöt uniós tagország idei gazdasági növekedése - írja a Népszabadság.

Mindeközben a tagállamok több mint felének költségvetési hiánya és eladósodottsága növekszik, gyorsulhat az infláció, és legalább százezerrel több lesz az állástalanok száma. S mire – talán – 2005 körül ismét beindul a lendületes növekedés, ketyegni kezd a nyugdíjbomba: a szociális ellátások mostani rendszere nem lesz fenntartható, mert egyre kevesebb pénzt kellene egyre többfelé osztani.

Az Európai Unió „kormánya” ezúttal sutba vágta a kincstári optimizmust. A 2003–2005-re szóló, úgynevezett széles gazdasági irányelvekkel együtt közzétette a foglalkozatási jelentést is, és mindkettő vészjóslóan figyelmeztet: a szerkezeti és államháztartási reformok nem halogathatóak tovább. Különösen a munkaerőpiac lazítása fontos, ezt már decemberig be kellene fejezni – de még el sem kezdték.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik