Belföld

Indulhat a 15 milliárdos egerszalóki beruházás

Megkezdődhet az egerszalóki gyógyforrásra épülő, mintegy 15 milliárd forint értékű gyógy-idegenforgalmi beruházás, miután a község önkormányzata elfogadta a település részletes rendezési tervét. Ezt a beruházó Szalók Holding Kft., az egri, az egerszalóki önkormányzatok, valamint a tervezésben részt vevő cégek közös
sajtótájékoztatóján jelentették be csütörtökön a hevesi megyeszékhelyen.

Gazsó István, a Szalók Holding Kft. ügyvezetője közölte: a hőforrást övező 17,5 hektáros területen a tervek szerint 2005 májusára megépül a gyógyfürdő és 2006-ban átadják a hozzá kapcsolódó gyógyszállót és üdülőfalut is.

A 15 milliárd forint értékű beruházás, amelyet nagyobb részt saját tőkéből, részben hitelből, illetve pályázati forrásokból kívánnak finanszírozni, várhatóan tíz év alatt térül meg.

Az egri székhelyű cég kilencven százalékát az Egyesült Államokban bejegyzett H H Global Capital Partners Co. birtokolja, tíz százalékban pedig az egri FCI Hungary Kft. a tulajdonosa. Jankovics Tibor a télen 800, nyáron 1500 ember befogadására alkalmas gyógyfürdő tervezésével megbízott keszthelyi székhelyű Forma Tervező és Fővállalkozó Rt. képviselője elmondta: a háromszintes fürdő épületben, illetve az azt övező területen kültéri és fedett úszómedencéket, élményfürdőt, termálfürdőt, wellness és gyógyászati központot, illetve szolgáltató egységeket alakítanak ki.

A komplexumot földalatti folyosó köti majd össze egy 200 szobás, önálló gyógyászati központot üzemeltető gyógyszállóval. Dely György, a kapcsolódó létesítmények tervezését végző Egri Építész Iroda vezetője arról számolt be: a völgyben – ahol a gyógyforrás található – összesen három üdülőfalut alakítanak ki, egyenként 100 lakóegységgel.

A völgy két bejáratánál 300-300 autó befogadására alkalmas parkolót építenek, így kizárják a gépjármű forgalmat a területről. Közlése szerint a 17,5 hektárnak mindössze a 20 százalékát építik be, a fennmaradó zöldövezet a vendégek zavartalan pihenését szolgálja majd.

Tőgyi Gábor, a település polgármestere arról tájékoztatott: a beruházás nyomán számos kapcsolódó fejlesztés valósul meg az Egerhez közeli településen. Folyamatban van a völgyet Egerrel közvetlenül összekötő közút és kerékpárút építésének előkészítése és megkezdődött 100 lakótelek közművesítése is.

Az ingatlant megosztva birtokló Eger, illetve Egerszalók vezetői és a befektetők 2002. május 14-én írták alá a 17,5 hektáros terület adásvételéről szóló szerződést. Ezt követően a Szalók Holding Kft. – a megállapodásnak megfelelően – átutalta az önkormányzatok részére a terület 316 millió forintos vételárának egyharmadát.

A hőforrást – amelynek 400 méter mélységből feltörő 70 fokos vize elsősorban reumatikus és gyomorpanaszok kezelésére, illetve rehabilitációra alkalmas – 1961-ben fedezték fel olaj után kutató
geológusok. A két település önkormányzata a hőforrás hasznosítására gazdasági társaságot hozott létre; ez a cég szolgáltatja majd a vizet a gyógyfürdő és a gyógyszálló üzemeltetéséhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik