Belföld

Uniós támogatás kutatás-fejlesztésre

Tizenhárommillió euróval támogatja az Európai Bizottság a csatlakozó országok kutatás-fejlesztési tevékenységét. A kutatási terveket idén júniusig kell benyújtani.

Az Európai Bizottság 13 millió eurót szán a csatlakozandó országok kutatás-fejlesztésének támogatására. A 2002 és 2006 közötti periódusra meghirdetett Research Framework Pogramme – FP6 17,5 millió euróval gazdálkodik, s költségvetésének túlnyomó hányadát a csatlakozandó országoknak szánja. A 2003-ban EU taggá váló államokon kívül a terv részesei: Románia, Bulgária és Törökország.

Átmeneti nehézségek

A kutatási terveket 2003 júniusáig kell benyújtani. A 13 nem EU tag képviselői ugyanazokat az előnyöket élvezhetik, mint az EU tagországainak kutatói: terv-vezetők lehetnek, kutató konzorciumokat állíthatnak fel, akár kizárólag a csatlakozó országok képviselőiből. Az Európai Bizottság úgy véli, hogy a kutatás területén már létezik a kibővített Európa.

Philippe Busquin kutatási biztos szerint a csatlakozó országok magasan képzett és gyakorlott kutatókkal rendelkeznek, akiket a rendszerváltás okozta átmeneti nehézségek miatt kiemelten kell támogatni.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik