Belföld

Svájc befagyasztotta az iraki bankszámlákat

A svájci kormány szerdán úgy döntött, hogy befagyasztja mindazokat a pénzeket, amelyek az iraki kormány vagy iraki székhelyű cégek tulajdonát képezik, vagy azok ellenőrzése alatt állnak - közölték szerdán Bernben.

A svájci pénzintézetekben lévő követeléseket érintő lépést az iraki háborúval, illetve a háború utáni struktúrákkal kapcsolatos bizonytalansággal indokolták. A rendelkezés értelmében tilos mindenféle átutalás Irakba; a bankoknak jelenteniük kell azokat a pénzeket, amelyek a fenti kategóriába tartoznak. Az átutalásokat már korábban is tiltották az ENSZ 1990. augusztus 6-ai határozata alapján, de most megszigorították az előírásokat.


Az intézkedés előzményeként az Egyesült Államok március 21-én felkérte Svájcot és a többi országot az iraki kormány bankszámláinak befagyasztására. A jelentési kötelezettség eddig csak olyan betétekre vonatkozott, amelyekről feltételezték, hogy pénzmosásra szolgáltak.

A háború után, az ENSZ határozata alapján, a berni kormány megkönnyíti a svájci bankszámlákon lévő követelések eljuttatását jogos tulajdonosukhoz. A betétek felszabadításáról a kormány később dönt. Az intézkedést bejelentő szóvivő szerint még korai lenne eldönteni, milyen feltételek mellett lehet a bagdadi vezetés felhalmozott vagyonát esetleg az iraki népnek visszaadni. Ebben a tekintetben Svájc az ENSZ határozatához szándékozik tartani magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik