Belföld

Örökszám hívásátirányítással

Az alternatív távközlési szolgáltatók átmenetileg hívásátirányítással tennék lehetővé meg a telefonszámok hordozhatóságát Magyarországon. Így nem kellene kilenc hónapot várni az összességében hárommilliárd forintba kerülő új rendszer megvalósítására, és a Matáv, valamint a Vivendi előfizetőinek elcsábítása is kezdetét vehetné.

Utóbbi két cég azonban nem ért egyet az átmeneti megoldással. Vitájukat a készülő kormányrendelet dönti majd el – írja a Népszabadság.

A telefonálóknak olcsóbb tarifa és jó minőségű szolgáltatás kell, amit csak a valódi verseny kényszeríthet ki, ennek pedig a PanTel szerint ma az egyik legfontosabb akadálya az, hogy a szolgáltatót váltó ügyfelek nem tarthatják meg telefonszámukat. A vállalatok, intézmények szinte kivétel nélkül ragaszkodnak meglévő számaikhoz, és ha azt megtarthatnák, jó részük szívesen választana másik szolgáltatót – állítják az alternatív telefontársaságok. Ez a választási lehetőség kényszerítheti ki az olcsóbb díjakat.

A vezetékestelefon-piac forgalma több mint 300 milliárd forint, nem csoda tehát, hogy élénk vita alakult ki az iparág szereplői között a számhordozhatóság bevezetésének időpontjáról és mikéntjéről. A magyar távközlési szolgáltatóknak mintegy hárommilliárd forintot kell beruházniuk azért, hogy működhessen az a telefonhálózat, amely lehetővé teszi a számhordozhatóságot. Ráadásul a kivitelezési munkálatok kilenc hónapig is eltartanának, azaz idén már nem válhatnának hordozhatóvá a telefonszámok. Az Alternatív Szolgáltatók Egyesülete (az Antenna Hungária, a BankNet, a BT, az e-Tel, az EuroWeb, a GTS-Datanet, a Hungaro DigiTel, a PanTel és a UPC) szerint átmeneti megoldással, a hívásátirányítás révén a kormányhatározat megszületése után egy-két hónappal megvalósulhatna a számhordozhatóság. Szerintük így jelentősebb beruházás nélkül is működhetne a szolgáltatás.

Mint arról a lap korábban hírt adott, már januárban lehetővé kellett volna tenni a vezetékestelefon-előfizetőknek, hogy szolgáltatóváltáskor megtarthassák régi hívószámukat, ám az ezt szabályozó rendelet még mindig készül. A hírközlési törvény kimondja, hogy amikor egy előfizető telefontársaságot vált, ám lakóhelyén marad, lehetővé kell tenni számára addigi számának megtartását.

Bölcskei Imre, a Matáv szabályozási igazgatója korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy még nem lehet tudni, milyen technológia szerint, milyen feltételekkel kell megvalósítani a telefonszámok továbbvitelét. Csak azt követően lehet elkezdeni a gyakorlati megvalósítást, hogy megjelenik a végrehajtási rendelet. A Matáv esetében kilenc hónapra van szükség, hogy működjön a számhordozhatóság. Bölcskei Imre szerint nem lenne jó, ha végül átmeneti megoldás mellett döntene a kormányzat, mert az jelentős, ám felesleges költséggel járna, viszont időt nem lehet nyerni vele. Hasonló véleményen van Magyarország második legnagyobb távközlési vállalata, a Vivendi is. A Vivendi abban érdekelt, hogy minél olcsóbban és véglegesen rendeződjön a számhordozhatóság ügye. Az átmeneti szabályozás szerintük is felesleges kiadásokkal és további időhúzással járna.

Már 2002 végén úgy volt, hogy megszületik a számhordozhatóságot szabályozó rendelet – mondta Bárányné Sülle Gabriella, a PanTel stratégiai és üzletpolitikai tanácsadója, valamint az ATSZE szakmai koordinátora. Amennyiben ez megtörtént volna, akkor 2003 januárjában-februárjában már lehetővé vált volna a számhordozhatóság. A rendelet még most is készül, és valószínűleg májusnál hamarabb nem lép hatályba. Amennyiben a jogszabály nem rendelkezik az átmeneti megoldásról, úgy a Matáv „ígérete” szerint további kilenc hónapot kell várnunk a bevezetésre. Emiatt tehát 2003. január elseje helyett legkorábban 2004. márciustól használhatnák az előfizetők a számhordozhatóságot. Abban az esetben viszont, ha lehetővé válik az átmeneti megoldás, a hívásátirányítással (ez már meglévő, bevezetett szolgáltatás) 2003 második felében már hordozhatóvá válnának a telefonszámok – tette hozzá.

Az alternatívok azért is sürgetik a számhordozhatóságot, mert 1999 óta hatályban van egy olyan kormányhatározat, amelynek alapján a Matávnak kizárólagossága van a kormányzati távbeszélő-szolgáltatásban. Korábban azt mondták, megszűnik a Matáv egyeduralma, és pályázatot írnak ki a szolgáltatásokra, ám ez eddig nem történt meg – mondta Bárányné Sülle Gabriella. Ezért aztán a Matávon kívül senki más nem juthat be az államigazgatási szektorba, a számváltozás miatt még a legkisebb létszámú minisztériumot sem lehet egy kedvező ajánlattal átcsábítani, egy országos hatáskörű hatóságról vagy egy csúcsminisztériumról nem is beszélve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik