Belföld

A Richter tavalyi konszolidált nyeresége csaknem 29 milliárd forint

A Richter-csoport mérleg szerinti nyeresége 28,817 milliárd forint volt 2002-ben, ami az előző évhez képest 23,8 százalékos növekedés.

A csoport értékesítési árbevétele az előző évhez képest 13,7 százalékkal nőtt, 119,755 milliárd forintot tett ki 2002-ben. A Richter Rt. első alkalommal a 2002-es üzleti érvre készített konszolidált éves beszámolót, amelyet sajtótájékoztatón ismertetett a cég vezetője szerdán Budapesten.

Az anyavállalat árbevétele tavaly 99,043 milliárd forint volt, adózott nyeresége pedig 28,18 milliárd forintot tett ki. Bogsch Erik vezérigazgató elmondta, hogy a mintegy 20 milliárd forint érbevétel-eltérés a konszolidált és nem konszolidált adatok között nagyrészt a Medimpex Rt. nagykereskedelmi tevékenységéből adódik. A mérleg szerinti eredményhez a konszolidációs körbe bevont vállalatok kevésbé járultak hozzá, és nyereségtermelő-képességükben az elkövetkező egy-két évben sem várható lényeges változás.

A csoportszintű árbevételt azonban a külföldi termelő vállalatok várhatóan már 2003-ban is jelentősen növelik majd. A Richter összesen tíz céget vont be a konszolidálásba, közülük három, az oroszországi, a romániai és a lengyel leányvállalat végez termelő tevékenységet.

A Richter legnagyobb külföldi befektetése a GZF Polfa 51 százalékának megszerzése volt, amelyhez 125 millió zloty értékű tőkeemeléssel jutott. A tájékoztatón elhangzott, hogy a lengyel gyógyszergyár tavaly mintegy 30 millió dollár árbevételre tett szert, a Richter konszolidációjában azonban csak az év utolsó két hónapjának adatai szerepelnek. A romániai Armedica 5,4 millió dollár árbevételt ért el 2002-ben.

Bogsch Erik kifejtette, hogy középtávon a csoportszintű működés optimalizálására törekszik a Richter. Ennek jegyében a hatóanyaggyártás Magyarországon, elsősorban a dorogi üzemben koncentrálódik, a külföldi leányvállalatoknál pedig – a lengyelországin kívül – késztermék előállítása folyik. Hozzátette, hogy a lengyel cégnél napirenden van az átstrukturálás, ennek során felülvizsgálják a hatóanyaggyártás esetleges átcsoportosítását is, és hangsúlyosabb szerepet kap a marketing tevékenység.

A Polfa öt évre szóló beruházási programjában további 70 millió zloty értékű fejlesztés szerepel, és a privatizációs szerződés a Richter részesedésének további növelésére is lehetőséget ad. A romániai Armedicánál 2004-ben fejeződik be a fejlesztés. A leányvállalatnál évente 2-3 új termék piaci bevezetését szeretnék elérni. Az oroszországi gyógyszergyárban a termékportfólió megújítása az elsődleges cél, itt újabb beruházás nem szerepel a közeli tervekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik