Belföld

Az OTP terjeszkedési tervei miatt nem javasol osztalékfizetést

Az OTP Bank Igazgatósága a bolgár DSK Bank részvényeinek megvásárlására vonatkozó ajánlatával kapcsolatban egyszeri jelleggel javasolja a részvényeseknek, hogy a 2002. évi eredményből ne fizessenek osztalékot, célja továbbra is a 30 százalékos osztalékhányad elérése.

Az igazgatóság azért döntött így, mert úgy ítélte meg, hogy a bank tőkehelyzetének további erősítéséhez és az akvizíciós tervek megvalósításához ez elengedhetetlen – mondta Spéder Zoltán, az OTP Bank alelnöke szerdán az MTI-nek, miután a bank közzétette az igazgatóság eredményfelosztási javaslatát a közelgő közgyűlésre.

A bank vezetése a DSK megvásárlását a regionális terjeszkedés egyik fő lehetőségének, a banki növekedés és a hosszú távú értékteremtés fontos eszközének tekinti – szögezte le az alelnök.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a bank nem változtatott a középtavú stratégiájában megfogalmazott osztalékpolitikáján, azaz továbbra is az osztalékkifizetési hányad növelését célozza meg.

Így a bank a 2003-as évet követően a meghirdetett osztalékpolitikáját kívánja megvalósítani. és terveiben 30 százalékos osztalék kifizetési hányadot céloz meg. Nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy amennyiben azt tőkehelyzete megengedi, befektetőit részben kárpótolja az elmaradt osztalék miatt is. Az OTP Bank terjeszkedési terveiben a második jelentős lépés lehet a DSK bank megvásárlása.

A bolgár bankra a kötelező ajánlatot csütörtökön 12 óráig kell megtenniük a vevő-jelölteknek. A bank eladását végző Bank Konszolidációs Társaság (BKK) illetékesei úgy nyilatkoztak korábban, hogy az ajánlatok beadását követően akár egy nappal már megszülethet a döntés a vevő kiválasztásáról, s abban a legfontosabb szempont az ár lesz. Szakértők véleménye szerint a bolgár állam 200-250 millió eurós bevételre számíthat az értékesítésből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik