Belföld

Orosz forrás szerint szándékos volt az orosz konvoj megtámadása

Az iraki háború katonai és diplomáciai vonatkozásait elemző orosz forrás szerint amerikai különleges egységek szándékosan támadtak a Bagdadból kivonuló orosz követségi autókonvojra - írja a Népszabadság.

A feltűnően jól informált orosz forrás úgy tudja: a bagdadi orosz követségen azért döntöttek az evakuálás mellett, mert közvetlen fenyegetéssé vált a koalíció részéről a légicsapás elrendelése. Az amerikai katonai vezetés folyamatosan tiltakozott az orosz követségi alkalmazottak jelenléte miatt. Amerikai részről többször megfogalmazták, hogy biztosak abban: az orosz diplomaták csúcstechnikai eszközöket működtetnek követségükön, amelyek hírszerzési információkkal látják el az irakiakat, illetve hatékonyan zavarják a precíziós bombák irányzékát.

A hét végén Powell amerikai külügyminiszter ismét követelte az orosz követség távozását Bagdadból. Ivanov orosz külügyminiszter arról tájékoztatta az amerikaiakat, hogy április 6-án az orosz konvoj Szíriába távozik.

Az amerikaiak – az orosz forrás szerint – követelték, hogy az orosz diplomaták Szíria helyett utazzanak Jordánián át. A koalíciós parancsnokságon továbbá „biztosak voltak abban”, hogy az orosz diplomaták az iraki hadsereg által zsákmányolt amerikai csúcstechnikát is magukkal kívánják vinni.

Az orosz internetes oldalon található elemzés mindezek alapján nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a diplomaták konvoját előre kitervelt támadás érte az amerikai hadsereg különleges egységei részéről.

A támadás néhány körülménye szerintük alátámasztja ezt a feltételezést. Rámutatnak arra például, hogy a lövöldözésben sem a nagykövet, sem a vele utazó újságírók nem sérültek meg. A támadás a koalíció által szilárdan kézben tartott területen történt. A konvojt kétszer egymás után tartóztatták fel. Mindez arra utal, hogy a támadók célja a járművek megrongálása lehetett, illetve annak kikényszerítése, hogy a távozók minél több járművet hagyjanak hátra.

Az orosz elemzés utal arra, hogy az incidens után Condoleazza Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó tárgyalt Moszkvában. Hasonló titokzatosság övezte a Kurszk tengeralattjáró elsüllyedése után lezajlott magas szintű amerikai-orosz egyezkedést is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik