Belföld

Az OPEC az olajkitermelés csökkentését fontolgatja

Bár a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagországai eltökéltek a termelés csökkentésében, még nem eldöntött, mennyi olajat vonjanak ki a piacról ahhoz, hogy a hordónként 25 dolláros célár védhető legyen.

Néhány termelő már az OPEC április 24-i rendkívüli értekezlete előtt a csökkentés mellett dönthet. A főbb öbölmenti OPEC-tagok már májusra az export csökkentését fontolgatják, és erről a következő héten, vagy legkésőbb két hét múlva dönteni kell.

OPEC-bennfentesek szerint a második negyedben a kereslet jelentősen alacsonyabb lesz a jelenlegi, napi 24,5 millió hordós kitermelési limitnél, és az OPEC-nek a piac kiegyensúlyozására kell törekednie.

Bár eddig nincs javaslat, és adatok sem láttak napvilágot, néhány OPEC forrás szerint napi egymillió hordós csökkentés lenne normális, különben az ár a hivatalos 22-28 dolláros ársávcél alacsonyabb végére süllyedne. Azonban bármely ilyen lépéshez a vezető kitermelő, Szaúd-Arábia támogatása kell. A szaúdi olajminiszter időközben a 22-28 dollár közti ársáv fenntartása mellett foglalt állást, és közölte, hogy országa nem hoz egyoldalú döntést a termelésre vonatkozóan, hanem a többi OPEC-taggal közösen készül határozni.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, májusi határidőre szerdán 27,94 dolláron, 6 centtel olcsóbban zárt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó elektronikus ACCESS-jegyzésében.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciatípus a legközelebbi, májusi határidőre hordónként 2 centtel 24,58 dollárra olcsóbbodott szerda délután a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik