Belföld

“Online Oscar” – kihirdették a Webby-díj jelöltjeit

A Nemzetközi Digitális Művészetek és Tudományok Akadémiája kihirdette az idei Webby-díjak jelöltjeit. A neves intézmény 30 kategóriában keresi az év legjobb webszájtjait.

A hetedik alkalommal átadásra kerülő Webby díjakkal – vagy ahogy a Time magazin tavaly nevezte, az Online Oscar-díjakkal -, az akadémia 30
“Online Oscar” – kihirdették a Webby-díj jelöltjeit 1

kategóriában díjazza az év legjobb oldalait. A nyertesek a június 5-ei San Francisco-i gálán vehetik át jutalmukat, a rangos Webby rugót, és mondhatják el öt szónál szigorúan nem hosszabb beszédüket.

A jelöltek kiválogatása a 480 tagból álló Nemzetközi Digitális Művészetek és Tudományok Akadémiájának feladata, ahol a bírálók között ott találjuk például a zenész David Bowiet; a Simpsons megalkotóját, Matt Groening-et; a Real Networks vezérigazgatóját, Rob Glasert; vagy az Oracle elnökét Larry Ellisont.

A web 2002-es trendjei


“Online Oscar” – kihirdették a Webby-díj jelöltjeit 2

2002-ben a világháló életében három sorsformáló trend kezdett kibontakozni: a CD-k rovására az online zeneipar – elsősorban illegális – felfutása, a weblogok gombamódra való szaporodása, – statisztikák szerint számuk világszerte már meghaladja az 500 ezret – és végül az internet egyre növekvő szerepe a hírszolgáltatásban, a breaking news-ok közvetítésében.

A trendek alapján nem csoda, hogy a web teljes egészét lefedni kívánó 30 kategória között a már megszokott hír-, pénzügyi, film, tévé, sport, rádió, humor vagy divat mellett egyre jelentősebb szerepet kapnak a közösségépítő, szemléletformáló oldalakat is. Külön díjazzák többek között az aktivista tevékenységet kifejtő oldalakat, a közösségi szájtokat, a spirituális témákkal foglalkozókat vagy a személyes honlapokat. A jelöltek teljes listája >>

A korábbi évekhez hasonlóan természetesen a közönség szava most is számít: a szavazatokat május 23-áig lehet a gyűjtőszájtra eljuttatni >>. A szavazást egyébként a PricewaterhouseCoopers auditálja.

Van, akit két-három jelölést is kapott 

A jelöltek között elsősorban amerikai oldalakat találunk – köztünk jó néhány nagyágyút: eBay, HBO.com, MSNBC.com -, de 24 külföldi jelölt is beverekedte megát a finalisták közé. Figyelemre méltó kezdeményezés az ausztrálok „hajléktalan” (Homeless) oldala, a Japanese Streets japán divat oldal, az olasz város, Bologna honlapja, a német Blinkenlights nevű oldal vagy a holland David Still weblapja.

Néhány oldal több jelölést is kapott. A BBC és „leányoldalai” összesen hármat zsebeltek be (Közösség: BBC Video Nation, Hír: BBC News, Spirituális: BBC Religion and Ethics). Két jelölést kapott többek között a NASA honlapja (Oktatás és Kormányzat&Jog kategóriákban), a Google (Hír és Technológia kategóriákban), a The Onion szatirikus álhírlap (Humor és Nyomatatott Fanzin kategóriákban), a The New York Times napilap (Oktatás és Utazás kategóriákban) vagy a Yahoo! (Pénzügy és Sport kategóriákban).

Harmadik éve oszt az akadémia „legjobb gyakorlat” díjat is: a jelöltek között idán ott találjuk a Wired News oldalt és a Thébai piramisok feltárását követő – elképesztően szép! – szájtot. A Webby Business díjakat első alkalommal osztják ki: olyan cégeket kívánnak díjazni vele, amelyek a világhálót már „érett, kiforrott eszközként” használják üzleti céljaik elérésében, legyen szó költségcsökkentésről, eladásról vagy a termékbevezetésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik