Belföld

Megkezdődött a legnagyobb bolgár energiaipari beruházás

Hivatalosan is megindult Bulgária legnagyobb energiaipari projektje, a Sztara Zagora-i Marica Iztok (Kelet) 3 hőerőmű rekonstrukciója. Az erőmű 840 megawattos, és várhatóan 140 millió eurós megbízást jelent majd különböző bolgár cégeknek a felújítása.

Mindezt a bolgár miniszterelnök, Szimeon Szakszkoburggotszki mondta el a megnyitón. A komplexum rehabilitációján az olasz Enel cég dolgozik majd. A Marica Iztok 3 projektbe összesen 580 millió eurót fektetnek be (az összes befektetésbe beleszámítanak a korábbi résztvevő, az amerikai Entergy invesztíciói is). Ez egyébként a legnagyobb külföldi beruházás a balkáni országban – mondta Kovacsev szófiai energiaipari miniszter.

A Marica Iztok 3 négy darab széntüzelésű blokkból áll, egyenként 210 megawattos kapcitással. A komplexum még a hetvenes-nyolcvanas években épült, így felújítása már régóta esedékes volt.

A projekt keretáben átépítik a négy meglévő blokkot, és kéntisztító berendezéseket is felszerelnek, amelyek a károsanyag-kibocsátást hivatottak csökkenteni.

A modernizáció során az erőművi kapacitás 900 megawattra emelkedik majd. Idén márciusban az olasz Enel bejelentette, hogy 110-140 millió euró közötti összegért kivásárolja az amerikai Entergy-t abból a vegyesvállalatból, amely a Marica Iztok 3-at ellenőrzi Bulgária délkeleti részében.

Korábban az amerikai Entergy és a bolgár nemzeti elektromos áramszolgáltató vállalat, a NETC támogatásával születtek a Marica Iztok 3 hitelezőivel pénzügyi megállapodások. A projekt finanszírozói közé tartoznak eszerint az EBRD, a Credit Agricole és a Société General.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik