Belföld

Medgyessy: Magyarország sakk-nagyhatalom

A kormány tagjaival mindent megteszünk azért, hogy Magyarország adhasson otthont a sakkvilágbajnoki döntőnek - jelentette be Medgyessy Péter miniszterelnök a pénteken kezdődő Tehetség és Kurázsi elnevezésű 17-es kategóriájú nemzetközi sakktorna ünnepélyes megnyitóján.

Lékó Péter tavaly nyáron a dortmundi szuperverseny megnyerésével vívta ki a jogot, hogy megmérkőzzön az orosz Vlagyimir Kramnyikkal, az Einstein-csoport klasszikus világbajnoki címéért. A párharcra várhatóan a nyáron kerül sor, a jogokat birtokló londoni cég még nem döntött a helyszínről.

Az MTI értesülései szerint a kormány tárgyal a jogtulajdonossal, akit a szerződések arra köteleznek, hogy legkésőbb június végéig jelölje ki, mely város lesz a házigazda. Erre azonban várhatóan már egy-két héten belül sor kerül.

A tíz résztvevős budapesti torna – amely az öt legerősebb közé tartozik az idén a világon – többek között éppen Lékó felkészülését hivatott szolgálni. A versenyen a hazai legjobbak mellett indul a nyolcszoros világbajnokjelölt, svájci Viktor Korcsnoj és az angol Nigel Short is, aki 1993-ban vb-döntőt játszott.

Magyarország sakk-nagyhatalom, ezért a szakértők joggal kérdezhették, miként lehet, hogy a két legjobb nagymesterünket, Lékó Pétert és Polgár Juditot még nem láthatták itthon együtt játszani – mondta Medgyessy Péter. – Ezért miniszterelnökként kötelességemnek éreztem, hogy elvállaljam egy olyan torna fővédnökségét, amely erre alkalmat biztosít. A közelgő EU-csatlakozás előtt kijelenthetjük, hogy nem megyünk üres kézzel az unióba, olyan értékeket tudunk felmutatni, amilyeneket a sakkozók is képviselnek. Teljesítményükkel jó hírünket keltik a világban.

Jánosi György sportminiszter kiemelte, hogy az indulók össz Élő-pontszáma 26.630, ami rendkívül magas, így a verseny biztosan jól szolgálja Lékó előkészületeit. A megnyitón sor került a torna sorsolására is, eszerint Lékó az első fordulóban az ifjúsági világbajnok Berkes Ferenc ellen ül asztalhoz.

A játszmák minden nap 14.30 órakor kezdődnek a Millennium Hotelben, kivétel az utolsó forduló, amikor a kezdés 11 óra. A játszmákat az internetezők a http://www.topchess.hu címen élőben követhetik nyomon. A győztes 7 ezer eurót kap.

A pénteki első forduló párosítása:
• Sergei Movsesian (szlovák)-Ács Péter
• Berkes Ferenc-Lékó Péter
• Nigel Short (angol)-Christopher Lutz (német)
• Borisz Gelfand (izraeli)-Almási Zoltán
• Viktor Korcsnoj (svájci)-Polgár Judit

Ajánlott videó

Olvasói sztorik