Belföld

A lengyel olajiparnak is “csurran” az iraki újjáépítésből

Amerikai küldöttség tárgyalt ezen a héten Varsóban a gdanski kőolaj-finomító esetleges részvételéről az iraki újjáépítésben - tudta meg a Gazeta Wyborcza című lengyel lap.

Az amerikai kormány úgy döntött, hogy az iraki újjáépítésben elsőbbséget fognak kapni azok a cégek, amelyeknek országai támogatták az Egyesült Államok intervencióját. Közéjük tartozik Lengyelország is.

A lengyel olajiparban már szerveződik az a konzorcium – írta a lap -, amely az iraki beruházások iránt érdeklődő vállalatokat tömöríti. A szervezési munkálatokat az amerikai Kellogg Brown and Root cég végzi, melynek az Afrikáért, Közel-Keletért és a volt Szovjetunióért felelős alelnöke a hét elején Varsóban tárgyalt. A lengyel olajszektor privatizációját és szerkezetátalakítását intéző Nafta Polska székházában találkozott az ágazat képviselőivel, és felkérte őket, hogy tegyenek ajánlatot az együttműködésre.

A második legnagyobb lengyel olajvállalat, a Rafineria Gdanska elnöke, Pawel Olechnowicz megerősítette a találkozó tényét. Azt is elárulta, hogy az amerikaiak iraki kőolajmezők bérletével, illetve olcsó iraki nyersolajjal fizetnének, ami szavai szerint “történelmi siker” volna a gdanski cég számára.

A Gazeta Wyborcza nem hivatalos értesülései szerint a lengyelek petrokémiai berendezések újjáépítésében és korszerűsítésében vennének részt Dél-Irakban, a Rumaila olajmező térségében. Nemcsak amerikaiakkal működnének együtt, hanem a brit-holland Shell és a brit BP konszernnel is.

A gdanski finomítónak az elképzelések szerint nem kellene elszállítania a nyersolajat Irakból Lengyelországba, hanem átadná azt a Shellnek vagy a BP-nek. Azok eladhatnák az olajat például Japánba, cserében pedig északi-tengeri kőolajat szállítanának Gdanskba (SWAP-tranzakció).

A lengyel lap szerint a legnagyobb lengyel olajcég, a plocki PKN Orlen azért nem jött szóba az iraki beruházásnál, mert nagyrészt orosz nyersolajat, úgynevezett Ural Brentet dolgoz fel, amelynek sokkal nagyobb a kéntartalma, mint az iraki nyersolajé. Az arab kőolaj feldolgozásához külön berendezéseket kellene rendszeresítenie, ami igen költséges és munkaigényes feladat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik