Belföld

Kétszázezer kismama igényelte az elmaradt jövedelempótlékot

Az államháztartási hivatalokhoz eddig több mint 200 ezer nő adta be a kérelmét a 6700 forintos jövedelempótlék visszamenőleges kifizetésére - tájékoztatta az MTI-t szerdán a Pénzügyminisztérium (PM) szóvivője.

Az ügy háttere, hogy a Somogy Megyei Bíróság összesen több mint félmillió forintot ítélt meg közigazgatási perben január 28-án kihirdetett ítéletével három anyának az elmaradt jövedelempótlék után.

A döntés szerint a felperesek 1998-99-ben született gyermekeik után 2002 márciusáig a hatályos rendelet szerint jogosultak voltak a juttatásra. A PM a kérelmek ügyében a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) fordult.

Máté Dániel elmondta: mivel az államháztartási hivataloknak nincs jogalapja a kérelmeket tejesíteni, ezért az elsőfokú határozatok elutasítóak lesznek. Ez ellen a kérelmezők természetesen fellebbezhetnek, de erre várhatóan ugyanilyen elutasító döntés születik, s ez után bírósághoz fordulhatnak az igénylők.

A PM azonban úgy véli, az érintetteknek nincs okuk eddig a fórumig elmenni, mert ha a LB úgy dönt, hogy a kérelmezőknek jár a juttatás, akkor az állam kifizeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik