Belföld

Új megállapodást írt alá a Gazprom és a Gaz de France

Évente 8 milliárd köbméter földgázt szállít az orosz Gazprom a francia gázműveknek, a Gaz de France-nak, a szerdán megújított, 2015-ig szóló megállapodás szerint.

A most lejárt, 1984-ben aláírt megállapodás szerint a Gazprom ugyancsak évi 8 milliárd köbmétert szállított. Ám a Gazprom teljes szállításai Franciaország számára elérhetik az évi 12 milliárd köbmétert is, tekintettel más, kétoldalú megállapodásokra is. Tavaly 11,4 milliárd köbméter volt a Franciaországnak szállított orosz földgáz mennyisége.

A megállapodás értékét, azaz a gáz árát nem hozták nyilvánosságra, de az úgymond számol “az újabb mennyiségek növekvő kitermelési és szállítási költségeivel”. Mi több, a Gazprom a földgáz árát, féléves lemaradással, a nyersolajéhoz köti, amely magassági rekordokat ért el az elmúlt egy év alatt – emlékeztetnek piaci szakértők.

A megállapodás annak is jele, hogy a Gazprom, beruházásainak tervezhetősége miatt, továbbra is előnyben részesíti a szerződéseket a szabadpiaci kereskedelemmel szemben, így a nyugat-európai nagybani piac liberalizálása sem várható egyhamar.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik