Belföld

Új, fejlesztési hitel lehetőség vállalkozásoknak

Az Európa Technológiai Felzárkóztatási Beruházási Hitelprogramhoz 21 kereskedelmi bank csatlakozik, az erről szóló szerződéseket szerdán írták alá a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. és az egyes pénzintézetek képviselői.

Csillag István gazdasági miniszter az aláírást követő sajtótájékoztatón a gazdaságpolitika és egyben az MFB nyitásának értékelte a konstrukciót. – A gazdaságpolitikai új irány a megtakarítók felé nyit, és az MFB ugyancsak nyitottá válik új ügyfelek, kereskedelmi bankok felé – mondta a miniszter.

A 150 milliárd forintos hitelkerettel szemben 250-270 milliárd forintra tehető a bankoknál jelentkező hiteligény, így a várakozások szerint még az idén a teljes hitelkeretet folyósítják és a továbbiakban megvizsgálják a hitelkeret kiegészítésének lehetőségeit is.

Csillag hangsúlyozta, hogy eddig csak a legjobb ügyfelek számára nyílt lehetőség hosszú lejáratú hitelek felvételére. A hitelprogram keretében a vállalkozók 4-15 éves futamidejű fejlesztési kölcsönhöz juthatnak. – A szándék az volt, hogy az MFB ne versenyezzen a kereskedelmi bankokkal, hanem olyan kockázatos, a kereskedelmi bankok által nem vállalható hitellehetőségeket nyújtson, amire korábban nem volt példa – tette hozzá a miniszter.

Megerősítette: a rendelkezésre álló 150 milliárd forintos hitelkeretet az egyes pénzintézetek között azok piaci részesedését figyelembe véve osztották el, ám hangsúlyozta, hogy a keretek nagysága rugalmasan, az igényeknek megfelelően alakítható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik