Belföld

Húsvét után áramvonalasítják a kancelláriát

A húsvéti ünnepek után átalakul a Miniszterelnöki Hivatal. Az átszervezés személycserékkel és az első ütemben ötszázalékos létszámcsökkenéssel jár. A miniszterelnök kormányértékelése után az átszervezés érintheti a Nagy Sándor vezette területfejlesztési és területrendezési, valamint a nemzeti fejlesztési tervért felelős Baráth Etele államtitkárságát is.

A kancellária áramvonalasítását ígérte március elején, hivatalba lépésekor a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) egy hónapja vezető Kiss Péter, aki bejelentette, karcsúsítást tervez, hogy a hivatal betölthesse eredeti, klasszikus feladatát: a miniszterelnök munkájának szervezését, a kormánydöntések előkészítését és a tárcák munkájának összehangolását. Kilátásba helyezte ugyanakkor, hogy öt-hat államtitkárságnak máshol keresnek helyet. Kedden a Népszabadságnak már arról számolt be, hogy az elmúlt hetekben Pulay Gyula közigazgatási államtitkárral áttekintették a kancellária feladatait és a rendelkezésre álló erőforrásokat, most már megkezdődhet a MeH többütemű átalakítása.

A húsvéti ünnepek után, április 22-étől társadalompolitikai helyettes államtitkársággá szervezik át a jelenlegi humánpolitikai helyettes államtitkárságot. A több főosztály integrációját és átszervezését is jelentő új intézmény vezetésével Sivák József jogászt bízta meg a kancelláriaminiszter, aki eddig is a MeH-ben dolgozott, belső munkatársként. A humánpolitikai helyettes államtitkár, Kodela László távozik a hivatalból. Mint ismeretes, nyugállományba vonul Szalay István címzetes egyházügyi államtitkár, utóda április 22-étől Gulyás Kálmán, a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat vezetője lesz.

Szervezési főcsoport jön majd létre Simon Sándor vezetésével a nemzetközi kapcsolatok, a rendezvényszervezési, az igazgatási és az elhelyezési ügyeket felügyelő főosztályok egy főcsoportba szervezésével. Simon eddig helyettes államtitkár volt, a jövőben főtisztviselőként lesz e főcsoport irányítója. Az átszervezésből adódóan megszűnik a központi elhelyezési helyettes államtitkári poszt, Zumbok Ferenc központi állományba, majd nyugdíjba vonul. A Müller György helyettes államtitkár irányította kormányirodához kerül a szakmai belső koordinációs feladat, Füredi Károly gazdasági helyettes államtitkárhoz tartozik majd az intézményfelügyelet irányítása. Végül döntés született a kancelláriaminiszter személyi tanácsadó testületeként működő személyügyi kollégium létrehozásáról, amelynek vezetésére Veér András pszichiátert kérte fel Kiss Péter. A miniszter elmondta, hogy szaktekintélyek bevonásával olyan grémium kialakítását tervezi, amelynek feladata a közigazgatási, közszolgálati kar stabilitásának erősítése lesz. A kancellárián az átszervezések és az integráció első lépésének következményeként öt százalékkal csökken az alkalmazottak létszáma.

Kiss Péter a lap kérdésére megerősítette, hogy a MeH államtitkárságait érintő változtatásokat a miniszterelnök májusi kormányértékelése utáni időszakban tartja elképzelhetőnek. Elsősorban azok az önálló szakmai feladatkörrel megbízott államtitkárságok számíthatnak az átszervezésre, amelyek a májustól hivatalba lépő új tárca nélküli miniszter, Juhász Endre felügyelete alá tartoznak majd. Ez érintheti a Nagy Sándor vezette területfejlesztési és területrendezési, valamint a nemzeti fejlesztési tervért felelős Baráth Etele államtitkárságát. Az átirányítás a kancellária újabb jelentős létszámcsökkenésével járhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik