Belföld

Hidrogénhajtást fejleszt a BMW és a General Motors

A német BMW és az amerikai General Motors együttműködésre lép a hidrogén hajtású járművek alkatrészeinek és részegységeinek kifejlesztésében. A két autógyár a hannoveri vásáron szerdán hozza nyilvánosságra tervük részleteit.

A GM kutatási és fejlesztési igazgatója, Larry Burns nyilatkozata szerint a GM és a BMW együttműködése elsősorban az üzemanyag ellátás technológiai világszabványának kialakítását célozza. Ezen belül is a legfontosabb az üzemanyag töltő berendezések csatlakozásának szabványosítása.

A jövőben a hidrogén egyre nagyobb szerepet játszik majd a személy- és tehergépjárművek meghajtásában, fokozatosan szorítva ki a benzint és a dízel üzemanyagot. – Mind a GM, mind pedig a BMW arra törekszik, hogy 2010-re tömeggyártásra kész típussal jelenjen meg a piacon – közölte Burns. A két autógyár azonban eltérő úton közelít a kitűzött cél felé: a GM nagy összegeket áldoz a belsőégésű motor felváltására alkalmas üzemanyag cellák kifejlesztésére, míg a BMW a hidrogént a belsőégésű motor új üzemanyagaként képzeli el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik