Belföld

Háromszorosára is nőhet az áfa Lengyelországban, a csatalkozás után

Lengyelországban egyes termékek, szolgáltatások áfája az eddiginek akár háromszorosára is nőhet. Az uniós irányelvekhez kell igazítania nemzeti áfa-szinteket a 2004-ben csatlakozó tíz országban – kivételt csupán néhány, igen érzékeny területen tesznek, amelyek esetében egyedi átmeneti időszakot rögzítettek a csatlakozási egyeztetések során.

A lengyel kormány már elkészítette a törvényjavaslatot, amely több árucikk és szolgáltatás esetében az áfát 7 százalékról 22 százalékra növeli, tájékoztat a Rzeczpospolita. A forgalmi adó jelentős megemelésénél a gyermekeknek szánt termékekre “sincsenek tekintettel”; drágább lesz a ruházat, a gyermekcipő, az iskolai felszerelés, sőt babakocsi is.

A lengyel fogyasztókat az építőanyagok áfájának növelése is sújtja, sőt, az adóemelés bizonyos egészségügyi szolgáltatásokhoz szükséges felszerelésekre is kiterjed.

A gazdálkodók többet fizetnek majd az új mezőgazdasági gépekért, tekintettel arra, hogy a csatlakozási tárgyalások során a lengyel kormánynak nem sikerült legalább rövid átmeneti – csökkentett áfás – időszakot kialkudnia a gazdák számára.
A lengyelországi adóemelés mindazonáltal nem érint minden terméket, szolgáltatást.

A csatlakozási tárgyalások során rögzítették, hogy 2007. december 31-ig a könyvekre 0 százalékos áfát számíthatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik