Belföld

Frida – Szerelmi háború

Ki volt Frida Kahlo? Körülbelül 500 ezer forintos kérdés egy erős műveltségi vetélkedő finisében. Tény, a nyolcvanas évek végéig kizárólag szülőföldjén, Mexikóban volt ismert, aztán - szinte varázsszóra - divatossá váltak a festményei.

Néhány éve még csak az első latin-amerikai művész volt, akinek a képét kiállították a Louvre-ban. Ma minden mexikói férfi múzsája, hivatkozási alap, a feminista mozgalmak istennője, egyszóval: kultikus személyiség. Akárcsak az a férfi, akinek mindent és – életük egy-egy szakaszában – a semmit köszönhette. Ő Diego Rivera, a művész, aki az elitista múzeumokban látható képek helyett óriási méretű falfestményeket készített, amelyek ma már a kulturális világörökség részei. Mint minden két lábon járó istenség, Rivera is önző és adakozó, hűséges, de bármikor kapható egy vad kalandra, a kisugárzása pedig páratlan. Nem véletlen, hogy a súlyos baleset után eszmélő és magát a festészetben megtaláló Frida a Mester véleményét kéri ki próbálkozásairól. A találkozás és a műbírálat egy életre szól: Diego Rivera (Alfred Molina) és Frida Kahlo (Salma Hayek) között szerelem bontakozik ki, pontosabban a művészetüket is inspiráló, őrületes szerelmi háború.


Frida – Szerelmi háború 1

Julie Taymor egy rég nem látott műfajt frissített fel, amikor olyan kultúrtörténeti filmet készített, amelyben a múzsák és az istenségek imádják egymást és egymás szeretőit is. Egész nap izzanak, alkotnak, olykor összecsapnak a gyönyörű környezetben, a múlt századközép forrongó Mexikójában. A szürreális – mégis teljesen valóságos – kulisszát ismert hősök népesítik be: Frida és Rivera közvetlen környezetében egymásnak adja a kilincset a másik festőóriás, David Alfaro Siqueiros, Nelson Rockefeller, Tina Modetti és Trockij.


Frida – Szerelmi háború 1

A Frida megtekintése után a néző nemcsak azt tudja meg, ki volt Frida Kahlo, hanem arra a kérdésre is választ kap, megérte-e ennyi energiát fektetni abba a filmbe, amely szinte a főszerepet pazarul alakító Salma Hayek életének a részévé vált. Szerintünk megérte. A Frida okos, szenvedélyes, a kultúrtörténeti emlékeket pontosan, szórakoztatva megmutató film, amely még azt is lehetővé teszi, hogy – akár egy talányosan szép festmény nézése közben – a saját fantáziánk is beinduljon.

Frida – Frida, 2002. Színes, amerikai film, 118 perc. Rendező: Julie Taymor, operatőr: Rodrigo Prieto. Főszereplők: Salma Hayek, Alfred Molina, Geoffrey Rush, Antonio Banderas. Forgalmazza a UIP-Duna Film.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik