Belföld

Fosztogatás a felszabadult városokban

Szaddám Huszein rezsimjének széthullásával, a háború kiszélesedésével Irakban kezd eluralkodni a törvénytelenség.

A fosztogatás és a szabadrablás csábításának gyakran a szövetséges erők katonái sem tudnak ellenállni – írja a Népszabadság. Dél-Irakban először próbálta magához ragadni a hatalmat egy gerillavezér, és csak a CIA erőteljes fenyegetésére állt el egy város elfoglalásától.

Miközben a szövetségesek az iraki diktátor kifüstölését és a bagdadi rezsim szétzúzását célzó hadműveleteket folytatnak országszerte, az iraki polgári lakosságnak legalábbis egy része – kevésbé tartva a diktátor rendőrségének megtorlásától – szabadon zsákmányol mindent, ami mozdítható- jelentette az CBC News amerikai televízió. A könnyű zsákmányszerzés lehetőségén túlmenően az egyszerű irakiak számára ez egyfajta bosszúállás a rettegett rezsimmel kapcsolatba hozható tárgyakon. Az amerikai katona pedig – a parancsnokság legszigorúbb tiltása ellenére is – úgy gondolja, hogy miért ne vihetne haza valami “csatatéri emléket” az egzotikus Irakból az óceán túlsó partján őt hazaváró családjának.

A dél-iraki zubeiri tankcsata után az irakiak alaposan átvizsgálták a helyi kormányhivatalokat, majd minden aggodalom nélkül elvittek mindent, amiről úgy érezték, hogy még jó lehet valamire, legyen az rádiókészülék, ágykeret, vagy klímaberendezés. Volt, akinek egy katonai terepjárót sikerült szereznie. A szomszédos Bászrában a helybéliek szinte megrohamozták a központi bank épületét, és egyenként kihordták az összes széket, asztalt, illetve a drága szőnyegeket. A bászrai Sheraton szálló sem járt sokkal jobban, a könnyű zsákmányra vágyó helybéliek mindent, amit lehetett, még az eddig csak a kirakatból csodált és irigyelt luxuskanapékat is felpakolták rozoga lovaskocsijaikra, és a szálloda halljából kitolták még a több ezer dollárt érő zongorát is.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik