Belföld

Feszült szópárbaj az orosz és az amerikai külügyminiszter között

A bagdadi orosz nagykövetség biztonságának garantálását követelte szerdán Igor Ivanov orosz külügyminiszter amerikai kollégájával, Colin Powellel folytatott telefonbeszélgetése során.

A nap folyamán olyan hírek röppentek fel, hogy Szaddám Huszein iraki diktátor az orosz külképviseleten keresett menedéket. Alekszandr Jakovenko orosz külügyi szóvivő élesen elutasította ezt a feltételezést, rámutatva egyben arra, hogy a híresztelés alkalmas a bagdadi orosz követség biztonságának veszélyeztetésére.

Ivanov leszögezte azt is, hogy Moszkva nem tekinti lezártnak a Bagdadból evakuált orosz diplomaták autókonvoját ért vasárnapi incidens ügyét. A lövöldözésért, amelyben öt orosz követségi munkatárs – köztük Vlagyimir Tyitorenko nagykövet megsebesült – egyelőre senki nem vállalta a felelősséget. Jelentések szerint ugyanakkor az autókba fúródott, illetve a nagykövet sofőrjéből kioperált golyók amerikai M-16-os félautomata puskákból származtak.

Alexander Vershbow moszkvai amerikai nagykövet az ügy kivizsgálását ígérte, de szerinte ez a háborús körülmények miatt időt igényel. Tyitorenko szándékos amerikai támadásról beszélt, az orosz külügyminisztérium viszont nem fogalmazott meg ilyen vádat. A Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap szerdán nem zárta ki, hogy az amerikai és az orosz titkosszolgálatok harca áll a háttérben: az orosz diplomaták a lap szerint Szaddám Huszein iraki diktátor titkosszolgálatának archívumát csempészték ki Moszkvába. Az orosz Külföldi Felderítő Szolgálat (SZVR) határozottan cáfolta ezt a feltételezést. Az orosz külügyminisztérium beszámolója szerint Ivanov és Powell szót ejtett a Koreai-félszigeten kialakult helyzetről is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik